Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland kent nauwelijks armoedecultuur

In Nederland is nauwelijks sprake van een ‘armoedecultuur’. Bijna alle kinderen die in een arm gezin opgroeien, weten later aan de armoede te ontsnappen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag presenteerde aan staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken.
Nederland kent nauwelijks armoedecultuur

Het SCP nam de mensen onder de loep die in 1985 als kind in een arm gezin woonden. Van hen leeft nu 93 procent boven de armoedegrens. Toch vergroot armoede in de kindertijd de kans dat mensen op latere leeftijd in armoede leven. Kinderen die in een arm gezin opgroeien, hebben 7 procent kans dat ze het later weer met te weinig geld moeten rooien. Bij andere kinderen is die kans 4 procent.

Opleiding

Dat verschil wordt mede veroorzaakt doordat arme kinderen gemiddeld een lagere opleiding volgen, waardoor zij minder vaak een vaste baan hebben. De kans is dus groter dat zij op volwassen leeftijd afhankelijk zijn van een uitkering.

Aandacht

Het SCP vindt het wenselijk dat de regering, maar ook maatschappelijke instellingen aandacht besteden aan armoede bij kinderen. ‘Bij de beperkte groep kinderen die er op latere leeftijd ook door getroffen wordt, is immers sprake van een structureel probleem’, aldus het SCP.
Het onderzoeksinstituut interviewde krap duizend mensen tussen 32 en 36 jaar over de voorafgaande 25 jaar van hun leven. Ook baseert het SCP zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.