Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nauwelijks vergoeding voor populaire E-hulp

Het aantal mensen dat via internet hulp zoekt bij psychische-, sociale-, of maatschappelijke problemen is tussen 2007 en 2010 meer dan verdrievoudigd tot 181.000 personen. Maar financiering is vanwege anonimiteit moeilijk.
Nauwelijks vergoeding voor populaire E-hulp

Dat concludeert het Netwerk Online Hulp in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd. Het netwerk bestaat uit organisaties als Humanitas, Juridisch Loket en de Kindertelefoon. Volgens de organisatie zoeken vooral vrouwen (73 procent) hulp via internet. De deelnemers zeggen het vooral prettig te vinden dat ze anoniem kunnen blijven. Ook noemen ze als voordeel dat ze hulp krijgen op de momenten die hen uitkomen.

Financiering
Het Netwerk Online Hulp constateert ook dat een aantal online hulpsites financieel ten onder dreigt te gaan aan het succes, omdat er geen goede financiering is. De financiering voor anonieme hulpverlening ligt moeilijk. Verzekeraars willen en mogen deze zorg niet vergoeden. Het is onduidelijk wie er wordt geholpen en of de zorg daadwerkelijk geleverd is.

Subsidie

Het ministerie van Volksgezondheid geeft volgend jaar 2 miljoen euro subsidie aan de projecten in de ggz, maar dat is volgens het netwerk niet genoeg.

Bron: ANP/ANP-Photo

2 REACTIES

  1. Misschien dat het algemeen maatschappelijk werk hieraan een bijdrage kan leveren? Dat zijn eerstelijns-instellingen, die al lokaal gefinancierd worden. Steeds meer AMW-instellingen bieden anonieme online hulp aan zoals Kwadraad en Klikvoorhulp.nl.
    Ik ben het overigens met Marian eens dat hulpvragers én de samenleving de dupe worden van zo’n besluit. Juist door de toegankelijkheid van de online hulp kunnen problemen al in een vroeg stadium aangepakt worden. Dat is vele malen goedkoper dan later via GGZ-instellingen de problemen op te lossen.
    Btw: de juiste url is http://www.survivalkid.nl

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas worden er mensen de dupe van dit besluit. zo hoorde ik dat ook survivaldids op een andere manier aan financiële middelen moet zien te komen. Juist de zwakkere groepen in de samenleving moeten het ontgelden. http://Www.survivalkids.nl is voor kinderen van 10 – 24 jaar die opgroeien in een gezin waarin psychische problemen zijn. Zij kunnen hier chatten met lotgenoten en beroepskrachten.
    Dit alles in een afbeschermde site. Hier heeft de AWBZ geen geld meer en dat betekent dat de organisatie feitelijk bij alle gemeenten aan de bel moeten trekken. Jammer dat er geen tussenoplossing bij bijvoorbeeld provincies o.i.d. aanwezig is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.