Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nationale ombudsman: ‘Perverse effecten in de jeugdzorg door incidentenpolitiek’

De Jeugdzorg in Nederland is onverantwoord complex georganiseerd en hopeloos gefragmenteerd. De professionals krijgen niet voor elkaar wat nodig is voor kinderen door gebrek aan commitment van organisaties. Bovendien wordt de jeugdzorg geregeerd door de waan van de dag in het parlement. Dat schrijft de nationale ombudsman in de Volkskrant.
Nationale ombudsman: ‘Perverse effecten in de jeugdzorg door incidentenpolitiek’

Door Carolien Stam – De evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg laat zien dat de huidige organisatie van de Jeugdzorg een goede jeugdzorg in de weg zit. ‘Onverantwoord complex georganiseerd en hopeloos gefragmenteerd,’ aldus de Nationale ombudsman. Ook de politiek krijgt kritiek: ‘De Tweede Kamer heeft geen oog voor de invloed van de angst voor incidenten.’

Handen ineen
De diverse organisaties die voor de jeugdzorg verantwoordelijk zijn moeten de handen ineenslaan ‘om gezamenlijk voor een verantwoord resultaat te zorgen, ook in ieder individueel geval.’ Dat heeft de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, zaterdag in de Volkskrant geschreven. Hij maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de vraag of kinderrechten in Nederland wel voldoende uit de verf komen. De waarborging van deze rechten, vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, ligt in handen van de Jeugdzorg, met een beperkte controle van de rechter daarop.

Professionals
Volgens Brenninkmeijer is er een gebrek aan ‘commitment’ in de jeugdzorg om gezamenlijk op te trekken. De oorzaak hiervoor zijn de verschillende bestuurlijke lagen en bevoegdheden, diverse financieringsstromen en machtsstructuren. ‘De vele professionals in de jeugdzorg merken van dag tot dag dat zij niet voor kinderen voor elkaar kunnen krijgen wat nodig is. De gezinsvoogd die om tien uur ’s avonds Ruben nog steeds op de gang van Bureau Jeugdzorg heeft zitten, kan zich in de steek gelaten voelen. Er moet toch ergens een plek voor hem te vinden zijn?’

Slachtoffer
De Nationale ombudsman vindt dat de Jeugdzorg ‘slachtoffer van de waan van de dag’ is. Incidenten met de peuter Savanna en het zogenoemde Maasmeisje hebben tot verkramping geleid, schrijft hij. Hij noemt als voorbeeld dat incidenten met uit inrichtingen weggelopen kinderen ertoe hebben geleid dat de Tweede Kamer eiste dat dit nooit meer mocht gebeuren. ‘Dat heeft geleid tot aanpassingen in de jeugdzorg die eerder in een gevangenis thuishoren, maar niet in de kinderwereld.’ Die angst voor incidenten heeft ‘een geweldige invloed’ gehad voor de gevangenisachtige manier waarop de gesloten jeugdzorg is ingericht. ‘Het indekken tegen risico’s heeft perverse effecten’, aldus Brenninkmeijer in de krant. De Tweede Kamer heeft daarvoor geen oog.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: de Volkskrant

6 REACTIES

 1. Jeugdzorg te complex? Ja, de hele maatschappij is complex? Wie heeft dat bedacht? En wie heeft het zo gewild? Moeten we terug naar oude vormen of verder ontwikkelen en steeds beter worden? Ja, er worden fouten gemaakt en het zou maar jouw kind betreffen. Daarnaast wordt er ontzettend veel goed werk geleverd en zijn de meeste ouders die (jeugd)hulp krijgen dik tevreden. Maar dat komt zelden in het nieuws. En de politiek doet daar een schepje boven op; om stemmen te winnen.
  De pers al helemaal niet, want goed nieuws verkoopt niet. Zullen we voortaan genuanceerd met elkaat communiceren?

 2. Lees alle reacties
 3. mijn kinderen en ik zijn hier een levend bewijs van voor ons is het helas zo dat we geen kans op een goed kontakt hebben gehad ok tot daar aan toe maar alles wat er om heen is gemaakt verzonnen ach ik ga daar niet verder op door .maar dat heeft wel een invloed op iedereen gehad en nu nog gaan we daar onder gebukt vik kan maar een ding zeggen het
  zijn een stelletje vuile ………… mensen met dezelde ervaring zeggen nu ja hou maar op kots kots kots

 4. 2 jaar geleden heb ik in een nationale conferentie precies ditgene gezegd tegen minister Klink. Stop het opstapelen van organisaties en instanties , ontbind de meeste van hen en laat net als vroeger de wijkzuster ook de gezinssituaties monitoren en begeleiden
  Het is nu veel te complex en de kinderen zijn de dupe

 5. Eindelijk eens iemand die durft te zeggen waar het op staat. Chapeau! En wie gaat er nu voor zorgen dat er dan ook daadwerkelijk verandering komt? Daarvoor moeten gevestigde huisjes en gevestigde machtsstructuren afgebroken worden. En welke personen in Nederland zijn in staat dat te doen? Wie heeft daarvoor de bevoegdheden? Ik vrees dat minister Rouvoet dat niet kan, anders had hij het toch al lang aangepakt?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.