Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nadruk op arme buurt maakt ongelijkheid groter

Door Amsterdamse buurten te duiden als armoedig of juist als rijk, wordt segregatie tussen verschillende buurten in de hand gewerkt. Terwijl ongelijkheid niet per se hoeft te leiden tot tweedeling. Dat schrijven de Adviesraad voor Diversiteit en Integratie (ADI) en Stad-Forum in een rapport over tweedeling in Amsterdam.
Nadruk op arme buurt maakt ongelijkheid groter
Foto: ANP

Amsterdam kent onmiskenbaar grote verschillen tussen arm en rijk en hierdoor wordt ongelijkheid bevorderd, aldus het rapport. Maar er is geen sprake van tweedeling van de stad. De stad moet af van termen als segregatie, “leven binnen en buiten de ring (A10)” en “de gedeelde stad”. Dit woordgebruik kan volgens de onderzoekers er juist toe leiden dat buurten als armoedig en achtergebleven worden gezien, terwijl daar geen reden voor is.

Afgescheiden

Dat schrijven de Adviesraad voor Diversiteit en Integratie (ADI) en Stad-Forum in een donderdag verschenen rapport in opdracht van wethouder Andrée van Es (diversiteit). Volgens de onderzoekers, die onafhankelijk van de gemeente werken, is in cijfers niet hard te maken dat substantiële groepen Amsterdammers of delen van Amsterdam structureel zijn afgescheiden van de rest van de stad. Ongelijkheid is er wel degelijk, maar niet zodanig dat van tweedeling kan worden gesproken.

Arme kant

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat als iedereen blijft hameren op “buiten de ring” als de arme kant van de stad, mensen er ook zo naar gaan handelen. Met als gevolg dat “buiten de ring” armer wordt omdat mensen met hogere inkomens er niet meer willen wonen.

Bedreigingen

Niettemin zijn er wel degelijk risico’s die de samenhang in de hoofdstad bedreigen. Die spelen meer op het gebied van onderwijs, woningbouw, de arbeidsmarkt, gezondheidszorg en participatie. Zo doet de gemeente er volgens de onderzoekers goed aan om niet koop- en sociale huurwoningen verplicht te mengen. En moet ze zich bij schoolselecties meer richten op een goede mix tussen kansrijke en kansarme kinderen. Verder moet de gemeente Amsterdam zorgen dat jeugdwerklozen werkervaring kunnen opdoen en moet ze meer energie steken in politieke participatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.