Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moslimjongeren volgen media meer

Moslimjongeren lezen meer kranten dan niet-moslimjongeren. Zij zoeken hun informatie ook in meer mediabronnen, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. ‘Moslimjongeren willen weten wat er over moslims in de media wordt gezegd en ze willen ‘erbij’ horen.
Moslimjongeren volgen media meer

Moslimjongeren in Nederland maken globaal gesproken van dezelfde media gebruik als niet-moslimjongeren, maar ze bekijken die media wel vaker en intensiever. Moslimjeugd leest bijna 15 procent meer in het aanbod aan kranten. Ook kijken moslimjongeren meer naar nieuwsprogramma’s op televisie dan niet-moslimjongeren.

Meningsvorming
De resultaten van dit onderzoek zijn vrijdag gepresenteerd in het boek Jong en multimediaal; mediagebruik en meningsvorming onder jongeren, in het bijzonder moslimjongeren. Voor het onderzoek werden bijna 2400 jongeren ondervraagd. Over het geheel genomen keuren zowel moslimjongeren als niet-moslimjongeren het gebruik van geweld af.

Erbij horen
Verder ontdekten de onderzoekers dat moslimjongeren duidelijk reageren op hoe zij in de media worden geportretteerd. ‘Zij volgen de Nederlandse media op de voet, enerzijds om te weten wat er over hén, moslims, wordt gezegd. Anderzijds vanuit de behoefte om ‘erbij te horen’.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ foto Koen Suyk ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.