Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MOgroep tegen verplichte taaltoets peuters

De VVD loopt met het voorstel om alle peuters een taaltoets te laten doen achter de feiten aan. Dat vindt brancheorganisatie MOgroep. Weggegooid geld, vindt de koepelorganisatie, de voor- en vroegschoolse educatietrajecten - we bieden voldoende mogelijkheden voor alle kinderen met een taalachterstand.
MOgroep tegen verplichte taaltoets peuters

Een verplichte taaltoets voor driejarige peuters is overbodig, aldus brancheorganisatie MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) De VVD wil alle peuters van drie jaar verplicht een taaltoets laten doen. Peuters waarbij een achterstand geconstateerd wordt, moeten dan bijgeschoold worden. ‘Stop dat geld liever in goede programma’s voor àlle peuters en verlaging van de ouderbijdragen.’

Actief opsporen
De taaltoets is duur en achterhaald, vindt de MOgroep, omdat per 1 augustus 2010 de Wet OKE (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) ingaat, die ervoor moet zorgen dat gemeenten actief kinderen met een taalachterstand opspoort, bijvoorbeeld via consultatiebureaus. Via vve-trajecten – voor- en vroegschoolse educatie – zouden kinderen die een achterstand hebben dan gericht bijgeschoold worden.

Verlaging ouderbijdrage
De MOgroep wil het geld besteden aan goede programma’s voor àlle peuters en voor de verlaging van de ouderbijdragen voor peuterspeelzalen. ‘Dan bereik je inderdaad echt alle kinderen en zorg je ervoor dat juist die kinderen met bijvoorbeeld sociaal emotionele achterstanden of een taalachterstand goede ondersteuning en programma’s krijgen.’

Volgens de MOgroep gaat op dit moment 65 procent van al de twee- en driejarigen met een achterstand, dat zijn zo’n 50.000 kinderen, al naar kinderopvang of peuterspeelzaal. Dat moet 100 procent worden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: MOgroep/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.