Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk 18.000 zwerfjongeren in Nederland

Het aantal zwerfjongeren in Nederland is mogelijk driemaal zo groot als de Rekenkamer inschat. Zo’n 18.000 jongeren hebben geen vaste woonplaats, stelt Tasso Heijnen van Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN).
Mogelijk 18.000 zwerfjongeren in Nederland

‘Veel jongeren die dakloos zijn, slapen telkens bij andere vrienden of kennissen. Zij zijn vaak niet in beeld bij de hulpverlening’, legt Heijnen uit. Omdat zij niet in een begeleidingstraject zitten, worden ze door de gemeente niet meegeteld als ‘zwerfjongere’. ‘Bij gebrek aan een goede algemene definitie in het verleden, bepalen gemeenten zelf wat zij wel of niet een zwerfjongere vinden. Hierdoor tellen veel jongeren die geen huis hebben volgens de regels niet mee.’

Telling
Hulpverleners in het veld merken dat de telling van de Rekenkamer – 6000 zwerfjongeren in Nederland – niet overeenkomt met het aantal gevallen dat zij tegenkomen. ‘Wij vermoeden dat het aantal driemaal zo groot is. Dan spreek je over 18.000 jongeren.’

Definitie
Inmiddels is er een algemene definitie opgesteld door het ministerie van VWS en Jeugd en Gezin. Zwerfjongeren zijn feitelijk of residentieel daklozen onder de 23 jaar met meervoudige problemen. Feitelijk daklozen zijn personen die geen eigen woonruimte hebben en ten minste één nacht in de maand zijn aangewezen op buiten slapen, maatschappelijke opvang of slapen bij vrienden of kennissen zonder zicht op een stabiele slaapplek in de toekomst. Residentieel daklozen zijn personen die zijn ingeschreven bij instellingen voor maatschappelijke opvang.

Drugs
‘Gemeenten moeten nu met deze definities opnieuw de zwerfjongeren gaan tellen en de hulpverlening daarop aanpassen. Financieel en organisatorisch zal er dan veel moeten veranderen’, vervolgt Heijnen. Er is sowieso te weinig opvang voor jongeren, stelt SZN. ‘De jongeren komen vaak in de nachtopvang terecht tussen de volwassenen, waar ze eigenlijk niet thuis horen. Een jongen vertelde mij zelfs dat hij juist in de nachtopvang in aanraking is gekomen met drugs en zo verslaafd is geworden.’ 

Scholing
Maandag werd tijdens een debat in Den Haag, speciaal voor zwerfjongeren, gepleit voor meer specifieke zorg en opvang voor deze groep. ‘Ze weten niet waar ze naartoe moeten, dus er werd gesproken over een centraal punt, een jongerenloket waar men voor hulp terechtkan. Ook zouden er intensievere begeleidingstrajecten moeten komen gericht op scholing’, aldus Heijnen. Het debat was een afsluiting van de expo ‘Je hele hebben en houwen in een tas’ en de Haagse fototentoonstelling ‘De toekomst ligt op straat’.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.