Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Misstanden gehandicaptenzorg in Kamerdebat

Het gebrek aan zeggenschap van cliënten en hun familie over de zorg en het “gesjoemel” met indicaties zullen onderwerp zijn tijdens het Kamerdebat over de AWBZ-zorg op donderdag 7 november. Renske Leijten (SP) en Vera Bergkamp (D66) en PvdA’er Otman van Dijk stellen het zwartboek over de misstanden in de gehandicaptenzorg aan de orde.
Misstanden gehandicaptenzorg in Kamerdebat
Foto: ANP Photo

De gehandicaptenzorg wordt verziekt door zwijgcultuur, slechte controle op de besteding van geld en machtsspel door het management. Dat is de conclusie in het zwartboek van de Stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicaptenzorg, in 2009 opgericht door ‘een aantal betrokken ouders’. In het zwartboek wordt melding gemaakt van ‘ernstige en verbijsterende misstanden in zorg voor gehandicapten’. Het gaat bijvoorbeeld om zeer slechte bejegening van cliënten en familie, slechte kwaliteit van zorg, mishandeling en ‘gesjoemel’ met AWBZ-geld en privé-geld van cliënten.

Zwartboek

Op verzoek van Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA), Renske Leijten (SP) en Vera Bergkamp (D66) is een voorlopige inventarisatie gemaakt van 100 klachten die sinds februari 2013 op het meldpunt van de stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicaptenzorg zijn binnengekomen. Daarvan zijn 60 meldingen nader onderzocht en in het zwartboek opgenomen. ‘De meldingen zijn heel heftig. Wij hadden zelf om de tussenrapportage gevraagd om een goed beeld te krijgen van wat er mis gaat in de gehandicaptenzorg. De nieuwe wet langdurige zorg geeft mogelijkheden om hervormingen die nodig zijn nu aan te brengen’, zegt Otwin van Dijk.

Indicaties

De PvdA’er wil het gebrek aan zeggenschap in het debat donderdag aan de orde stellen: ‘Van wie is de zorg? Cliënten en familieleden dienen betrokken te worden bij de zorg. Verder moet paal en perk worden gesteld aan de upcoding van indicaties door instellingen.’

Zwijgcultuur

Het gaat niet om incidenten, volgens de stichting Klokkenluiders. ‘Wij spreken het vermoeden uit dat er sprake is van een structureel probleem’. Dat kan volgens de stichting worden toegeschreven aan de ondoorzichtigheid en de zwijgcultuur van de instellingen. Er wordt ook druk uitgeoefend op personeel, familie en op cliënten door het management. Verder constateert de Klokkenluiders stichting fraude en ‘sjoemelen’ met AWBZ-geld.

Top drie

Hoewel in een regel in het zwartboek wordt gezegd dat ‘niet alles slecht gaat in de zorg, schetst de publicatie een onthutsend beeld. De meldingen gaan over ruim dertig instellingen voor gehandicaptenzorg en alle delen van het land. De top drie van klachten gaan over: onbevredigende klachtenafhandeling (60%), kwaliteit van zorg onder de maat (60%), bejegening en intimidatie (57%).

4 REACTIES

  1. Uit frustratie en gek-makerij door de instelling zijn wij op zoek gegaan naar herkenning en ondersteuning naar de problemen die wij ondervinden in de zorg voor onze verstandelijk gehandicapte dochter. Het artikel dat Carolien Stam op 6 november 2013 publiceerde zou ons verhaal kunnen zijn. Al jaren verkeren wij in een conflictsituatie, gewoon omdat we gesprekspartner willen zijn en onze dochter niet de juiste zorg krijgt in een bureaucratische organisatie, waar niemand uiteindelijk verantwoordelijkheid neemt. Help! Help! We stikken er in; schande !!

  2. Lees alle reacties
  3. De zucht naar snel veel geld gaat ten koste van de mensheid. Menselijkheid en mensvriendelijkheid verdwijnt zienderogen. Helaas worden klokkenluiders niet op de juiste waarde ingeschat…en wordt er een hetze tegen gevoerd. Wat de uitwerking daarvan is moeten we in toenemende wijze lezen en zien. De bezuinigingen treffen ook de controles waardoor misstanden langer verborgen kunnen blijven. Dat is op andere fronten ook zo…waardoor we steeds meer achter de feiten aanlopen. En de ontstane schade moeten herstellen. Met zoveel werklozen in het land zou het een peulenschil moeten zijn om aan meer controleurs te komen, desnoods door opleiding!
    Want dat er in schrikbarende toenemende mate problemen blijven ontstaan…is niet te tolereren! Het gaat namelijk om mensenlevens…die in mijn ogen belangrijker zijn dan snelle geldwinsten ten koste van de hulpbehoevenden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.