Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Misbruik in pleeggezin en tehuis vaak en langdurig

Seksueel misbruik komt in de Nederlandse jeugdzorg 'verontrustend vaak' voor. De kans dat een kind in een pleeggezin of tehuis wordt misbruikt is twee tot vier keer groter dan bij thuiswonende jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. In instellingen was 23 procent slachtoffer van seksueel misbruik, in de pleegzorg 9 procent.
Misbruik in pleeggezin en tehuis vaak en langdurig

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking die uit huis zijn geplaatst, zijn zelfs tot tien keer vaker slachtoffer. Pleegzorg blijkt voor deze groep overigens geen betere bescherming tegen misbruik te bieden dan een verblijf in een instelling.

Jeugdzorg
De Leidse onderzoekers noemen het ‘verontrustend’ dat seksueel misbruik van kwetsbare jongeren zo vaak voorkomt in de jeugdzorg. Ze pleiten ervoor dat opvang in een instelling alleen wordt ingezet als tijdelijke noodoplossing wanneer opvang in een pleeggezin niet mogelijk is.

Misbruik
Het onderzoek is gedaan in opdracht van de commissie-Samson. Die is bezig met een omvangrijk rapport over seksueel misbruik dat in oktober moet verschijnen. Volgens commissievoorzitter Rieke Samson bevestigt het nieuwe deelonderzoek eerdere bevindingen. ‘Het beeld dat het gaat om ernstig en ook vaak langdurig misbruik is niet veranderd.’

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.