Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie tikt zorginstelling op de vingers

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid heeft een instelling in Oud-Beijerland een aanwijzing gegeven omdat de zorg voor de cliënten daar ernstig bedreigd is. Een aanwijzing is een middel om een instelling te dwingen anders te handelen.
Ministerie tikt zorginstelling op de vingers

Dat heeft een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag meegedeeld. In de woning Charis in Oud-Beijerland, onderdeel van Woon- en Werkhuis Rotterdam, verblijven acht jong volwassenen met een autistische stoornis. De IGZ constateerde dat er niet genoeg deskundig personeel voor de woongroep is en dat de bewoners onvoldoende zeggenschap hebben over hun leven.

Zorgplan
Woon- en Werkhuis Rotterdam moet binnen acht weken een reeks maatregelen uitvoeren. Zo moet er voor alle bewoners een zorgplan zijn, dat in overleg met hen is opgesteld. Ook moet er voldoende deskundig personeel zijn en dient er een procedure voor crisissituaties te komen.

Belangenverstrengeling
De inspectie adviseerde de staatssecretaris tot de aanwijzing, ook omdat zij belangenverstrengeling constateerde van het bestuur en de directie. Sinds Charis in 2005 openging, kreeg de IGZ meerdere meldingen over gebrek aan zorg. Bij controle in 2006 bleek dat de directie verbeteringen had aangebracht, maar dat er nog veel moest gebeuren. Vorig jaar kreeg de inspectie opnieuw klachten over Charis.

Bevel
Eind vorig jaar vroeg zij de bestuurder opnieuw maatregelen te nemen. Daaraan is deze tot nu toe onvoldoende tegemoetgekomen. Doet de instelling nóg niet wat de staatssecretaris opdraagt, dan kan deze een bevel geven. De uiterste optie is sluiting. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.