Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Verburg: Topdorp als krachtwijk van het platteland

Naast de krachtwijken in de steden, pleit minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor het aanwijzen van ‘topdorpen’. Die moeten de leefbaarheid op het platteland met een krimpende bevolking een impuls geven. Zo meldt dagblad Trouw.
Minister Verburg: Topdorp als krachtwijk van het platteland

De minister, verantwoordelijk voor plattelandsontwikkeling, vindt vitaliteit in het achterland net zo belangrijk als de aanpak van de achterstanden in de Vogelaarwijken. Samen met bewoners op het platteland wil ze topdorpen ontwikkelen, die ‘het kloppend hart ’ moeten vormen van het gebied waar ook jonge gezinnen weer willen wonen.

Nieuw leven
De minister noemt het Friese Koudum als een voorbeeld voor een topdorp. Daar startten bewoners een eigen stichting om het dorp weer nieuw leven in te blazen. Er staan nu een gemeenschapshuis met bibliotheek, muziekschool en een jeugdsoos, aldus Trouw.


Wegglijden

Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten buiten de Randstad krijgt te maken met een krimpende bevolking. Het kabinet kwam vrijdag met een actieplan om de krimp in Noordoost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Limburg aan te pakken. Verburg doet volop mee met het actieplan, maar wil een bredere aanpak die alle plattelandsgebieden bestrijkt. ‘Dan kunnen we wegglijden van gemeenschappen voorkomen’, aldus de minister in de krant.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Trouw/Foto: ANP/Vincent Jannink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.