Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister stemt in met titel ‘verpleegkundig specialist’

De 'verpleegkundig specialist' krijgt een wettelijk beschermde titel. Minister Klink (VWS) heeft ingestemd met vier verpleegkundig specialismen bij somatische aandoeningen: preventieve zorg, acute zorg, intensieve zorg en chronische zorg.
Minister stemt in met titel ‘verpleegkundig specialist’

Met de publicatie van dit besluit in de Staatscourant van 6 februari 2009 kan de registratie van verpleegkundig specialisten van start gaan. Marian Kaljouw, voorzitter van beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), is blij met de erkenning. ‘Met verpleegkundig specialisten kunnen we de zorg aan patiënten verbeteren, wetenschappelijke kennis vertalen naar de praktijk en verpleegkundigen een volgende stap in hun loopbaan bieden.’

Twee benen

Verpleegkundig specialisten staan met één been in de verpleegkundige en met het andere in de medische wereld. Naast de vier hoofdtaken van een verpleegkundige (het bevorderen van gezondheid, het voorkomen van ziekten, het herstellen van gezondheid en het verlichten van het lijden) richt een verpleegkundig specialist zich op de ziekte zelf, binnen haar eigen deskundigheidsgebied. Een verpleegkundig specialist heeft een behandelrelatie met patiënten, is verantwoordelijk voor de werkzaamheden die zij verricht en legt zo nodig verantwoording af aan collega’s, artsen en leidinggevenden.

Taken arts
Verpleegkundig specialisten nemen in de ketenzorg vaak taken over van artsen. Ook vervullen zij een voortrekkersrol in de innovatie van het beroep en de zorg, onderbouwd door onderzoek en door implementatie van onderzoeksresultaten, schetst V&VN. De afgelopen jaren kregen artsen te maken met een groeiende vraag naar medische zorg steeds minder tijd voor de patiënt. Daarom hebben verpleegkundigen (vaak nurse practitioners) taken van artsen overgenomen, zo verklaart de branche-organisatie het ontstaan van de nieuwe specialismen.

Link: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, ‘Minister Klink stemt in met verpleegkundig specialisten’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: V&VN/foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.