Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: pak meer plegers van huiselijk geweld op

De politie moet de komende jaren meer verdachten van huiselijk geweld arresteren. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kondigt dat aan in een plan van aanpak dat hij maandag mede namens enkele collega's naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Minister: pak meer plegers van huiselijk geweld op

Hirsch Ballin wijst er in zijn brief op dat geweld in de privésfeer een van de omvangrijkste geweldsvormen in de samenleving is. ‘Op de lijst van dodelijke slachtoffers als gevolg van onnatuurlijke oorzaak staat huiselijk geweld, na verkeersongevallen, op de tweede plaats’, schrijft hij. Slachtoffers ervan zijn meestal vrouwen (85 procent) en kinderen, maar ook mannen, ouders en ouderen.

IJsberg
De politie krijgt jaarlijks ruim 63.000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Dat is slechts het topje van de ijsberg, omdat naar schatting ongeveer 12 procent van alle gevallen daadwerkelijk wordt gemeld. In 2011 moet het aantal geregistreerde incidenten zijn toegenomen tot 70.000. Het aantal aangiftes moet dan zijn gestegen tot 45 procent, 7 procentpunt meer dan in 2006.

Recidivist
Het aantal aanhoudingen na een aangifte moet in dezelfde periode toenemen tot 70 procent, waar dat nu nog 64 procent is. Bijna een op de drie verdachten van huiselijk geweld is voor hetzelfde delict vaker met Justitie in aanraking geweest. Het percentage recidivisten moet de komende jaren afnemen tot 25 procent.

Schaamte
Momenteel is er een landelijk onderzoek gaande naar de omvang en aard van huiselijk geweld, waaraan ook duizend slachtoffers meewerken. Daarbij krijgen ze onder meer de vraag voorgelegd wat hen ervan weerhoudt het geweld te melden bij de politie. Uit eerdere studies bleek al dat schaamte, angst en schuldgevoel daarbij een belangrijke rol spelen.

Opvangplaatsen
In het plan van aanpak staan diverse maatregelen die eerder al zijn aangekondigd. Zo wordt het vanaf volgend jaar mogelijk agressieve partners tijdelijk uit huis te plaatsen. Ook komen er extra opvangplaatsen en wordt de hulpverlening aan gezinnen verder ontwikkeld. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.