Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Klink mag 3,5 procent korten op GGZ

Het voornemen van minister Klink (Volksgezondheid) om 3,5 procent te korten op de geestelijke gezondheidszorg, mag doorgaan. Dit heeft de rechtbank in Den Haag besloten. GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) probeerden door middel van een kort geding de maatregel tegen te houden. GGZ Nederland is 'teleurgesteld over de reactie van de rechter'.
Minister Klink mag 3

Volgens Klink is de maatregel nodig omdat GGZ Nederland vorig jaar het budget met 185 miljoen heeft overschreden. GGZ Nederland houdt echter vol dat de verwachting van de minister over de daadwerkelijke productie in 2008 niet juist was. De brancheorganisatie zegt bewijzen te hebben van een aantal zorgverzekeraars dat er in dat jaar geen overproductie heeft plaatsgevonden.

Feiten
De rechter stelde onder andere dat de berekening van GGZ Nederland over de budgetontwikkeling is gebaseerd op schadelastgegevens van verzekeraars. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) baseert zich op de vastgestelde budgetten. De brancheorganisatie heeft haar betoog onderbouwd met een onafhankelijk onderzoek van de realisatiegegevens 2008 (gerealiseerde instellingsbudgetten). Deze gegevens vormen de feitelijke schadelast voor verzekeraars en het VWS.

Vervolgstappen
Voorzitter Marleen Barth: ‘Uiteraard betreuren we de uitspraak van de rechter. De geestelijke gezondheidszorg is bereid om, net als alle sectoren van de samenleving, een bijdrage te leveren aan het economische herstel van ons land. Net als voor het herstel van een gezond evenwicht op de rijksbegroting. Maar we zijn het helemaal niet eens met de onderbouwing van de uitspraak van de rechter. Wij gaan ons nu beraden op de vervolgstappen. In elk geval wenden we ons tot de Tweede Kamer.’ 

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Bron:GGZ Nederland Foto:ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.