Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder zwerfjongeren in Utrecht

In de stad Utrecht zwerven ongeveer 135 jongeren rond die geen onderdak hebben. Twee jaar geleden telde Utrecht nog bijna 150 zwerfjongeren en in 2008 waren het er nog 236.
Minder zwerfjongeren in Utrecht
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

De daling van het aantal zwerfjongeren is te danken aan zeer intensieve bemoeizorg van hulpverleners, maar daarvan is de grens wel bereikt. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Victor Eberhardt geschreven in een brief aan de raad.

Voorkomen

Omdat er zowel in de jeugdzorg als in andere hulpverleningstrajecten dit jaar veel verandert, wil Utrecht de zorg voor dakloze jongeren ook anders gaan organiseren. De nadruk komt te liggen op voorkomen dat jonge mensen gaan zwerven door bijvoorbeeld problemen thuis. Hulpverleners die eerder worden ingeschakeld, kunnen minder intensieve zorg gaan bieden.

Vertrouwen

Hoewel een zwerfjongere formeel vanaf zijn 23ste bij de volwassenenhulp thuishoort, wil Eberhardt die grens niet keihard hanteren. Op dit moment is driekwart van de zwerfjongeren in Utrecht jonger dan 23 jaar, 20 procent is 24 of 25 jaar en 5 procent is 26 of 27. ‘Voor een kwetsbare jongere die met veel moeite een vertrouwensrelatie heeft opgebouwd is het zeer onwenselijk om ineens overgedragen te worden aan opvang voor volwassenen’, aldus de wethouder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.