Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder zaken naar Raad Kinderbescherming

Het aantal gevallen van kindermishandeling dat door de Raad voor de Kinderbescherming moet worden behandeld is de afgelopen jaren gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Bureau Jeugdzorg. De daling is onder meer het gevolg van het feit dat ouders na een melding steeds vaker vrijwillig hulp accepteren van Jeugdzorg.
Minder zaken naar Raad Kinderbescherming
Foto: ANP XTRA

Volgens Jan-Dirk Sprokkereef, vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland, is dit een gunstige ontwikkeling, omdat de hulp aan kinderen hierdoor sneller op gang komt. De situatie wordt daardoor sneller veiliger, aldus Sprokkereef.

Linda werkt zo’n zeven jaar bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Ze raakte betrokken bij een mediarel. Als je naam door het slijk wordt gehaald, wat dan? Lees het Z+W magazine artikel voor 4 credits op Myjour.com >>

Kindermishandeling

Het aantal kinderen bij wie het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, dat onder Jeugdzorg valt, onderzoek doet naar mogelijke mishandeling is overigens wel sterk toegenomen. In 2005, toen de Wet op de Jeugdzorg werd ingevoerd, onderzochten AMK’s de situatie bij 18.951 kinderen. In 2013 waren dat 33.571 kinderen. Dat betekent overigens niet per se dat het aantal mishandelingen is toegenomen.

Daling

Van het aantal onderzochte gevallen werd in 2005 ruim 20 procent doorgestuurd naar de Raad voor de Kinderbescherming. Vorig jaar was dat nog geen 10 procent. Sinds 2008 daalt het aantal doorgeleidingen ook in absolute getallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.