Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder werk bij depressie dan verstandelijke handicap

Verstandelijk gehandicapten doen het vaak beter op de arbeidsmarkt dan iemand die onder behandeling staat voor chronisch psychiatrische problemen.
Minder werk bij depressie dan verstandelijke handicap

Van de zelfstandig wonende verstandelijk gehandicapten heeft circa een op de tien een normaal betaalde baan. Bij psychiatrisch patiënten die dankzij medicatie en andere zorg op zichzelf kunnen wonen is dit een op de twintig. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het

Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Stimuleren
Volgens onderzoekster Rick Kwekkeboom stimuleren zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten hun cliënten meer om aan de slag te gaan dan hulpverleners voor psychiatrische patiënten. Ook lijken werkgevers volgens haar toegeeflijker ten aanzien van werknemers met een verstandelijke beperking: ze zien hen liever op de werkvloer dan een depressief persoon.

Vrolijker
Dat laatste komt volgens Kwekkeboom ook doordat verstandelijk gehandicapten over het algemeen vrolijker zijn en daardoor ook als makkelijkere personen worden ervaren. Van de verstandelijk gehandicapten staat ongeveer zestig procent positief tot zeer positief in het leven, tegen dertig procent van de mensen die met chronische psychiatrische problemen kampen.

Sociale werkplaats
Verder blijkt uit het SCP-onderzoekdat verstandelijk gehandicapten die aan de slag zijn in een sociale werkplaats, vaak gelukkiger zijn dan wanneer ze een gewone baan hebben. Bijna de helft van de mensen met een verstandelijke beperking werkt in de sociale werkvoorziening. Zelfstandig wonende psychiatrisch patiënten zijn ook gelukkiger als ze werken in een sociale werkplaats, in een arbeidsproject of als ze vrijwilligerswerk doen. Van hen is bijna een op de tien aan het werk in een sociale werkvoorziening. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.