Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder tienermoeders dan ooit in Nederland

In Nederland zijn in 2011 minder tieners dan ooit moeder geworden. 2365 meisjes onder de 20 kregen een kind, dat is minder dan 5 op de 1000. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.
Minder tienermoeders dan ooit in Nederland

Het aantal tienermoeders is lager dan het CBS ooit heeft waargenomen. Wel zijn er grote verschillen tussen de herkomstgroepen. Onder in Nederland geboren Antilliaanse meisjes onder de 20 is het aantal tienermoeders ruim zes keer zo hoog als onder autochtone meisjes. In Nederland geboren Turkse tienermeisjes daarentegen krijgen minder vaak een baby dan autochtone tienermeisjes.

Gedaald

De afgelopen decennia is het aantal tienermoeders in Nederland sterk gedaald. Veertig jaar geleden kregen 22,3 per duizend meisjes een kind. In 2011 was dat 4,8 per duizend.

Hulpvelening

Dat Nederland het goed doet in het terugdringen van het aantal tienermoeders, herkent ook Rineke van Kessel, directeur van het Fiom, die onder meer hulpverlening verzorgt aan tienermoeders. Maar Van Kessel waarschuwt wel dat het belangrijk is dat er aandacht blijft voor de preventie van tienerzwangerschappen. ‘Het is net zoals bij campagnes voor stoppen met roken. Daar moet je ook niet mee stoppen als veel mensen stoppen met roken. Je moet aandacht blijven besteden aan het probleem, anders wordt het weer groter.’

Bron: ANP/ANP-Photo/Ilvy Njiokoktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.