Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder jongeren haken af op school

Het aantal scholieren dat van school gaat zonder diploma is de afgelopen tien jaar gehalveerd. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) meldt woensdag dat er in het schooljaar 2010-211 bijna 39.000 leerlingen voortijdig de school verlieten, terwijl dat er in 2002 nog 71.000 waren.
Minder jongeren haken af op school

Volgens de bewindsvrouw is mede hierdoor de jeugdwerkloosheid niet hard gestegen en blijft die betrekkelijk laag vergeleken met buurlanden. Zij vindt het van belang dat jongeren met diploma van school komen. ‘We hebben onze jongeren hard nodig op de arbeidsmarkt. Het bedrijfsleven en de samenleving schreeuwen om gekwalificeerde krachten, vooral in de sectoren zorg en techniek.’

Afhakers
Vanaf 2013 trekt ze elk jaar 150 miljoen euro uit om afhakers in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) te voorkomen. Het mbo kent in het eerste jaar nu de meeste uitvallers. Van Bijsterveldt streeft ernaar dat er in 2016 hooguit 25.000 scholieren zonder diploma van school gaan. Het streefgetal voor 2012 is 35.000 voortijdige schoolverlaters. Van Bijsterveldt denkt dat te halen, omdat 4000 jongeren onterecht op de lijst met uitvallers staan. Die jongeren gingen wel van school, maar volgen nu bijvoorbeeld een opleiding bij defensie of de politie, aldus de minister.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.