Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder cliënten gehandicaptenzorg door bezuiniging

Het aantal cliënten in de gehandicaptenzorg in Nederland daalde in 2009 met 1,3 procent naar 155.523. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland VGN hebben cliënten met een lichte zorgvraag geen toegang meer tot zorg.
Minder cliënten gehandicaptenzorg door bezuiniging

Het aantal extramurale cliënten nam in 2009 af met bijna 6 procent. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) wijt dit aan de pakketmaatregelen, waardoor begeleiding en dagbesteding voor mensen met een lichte beperking niet meer uit de AWBZ wordt betaald. Vooral cliënten met een lichte zorgvraag hebben geen toegang tot de zorg. Het aantal cliënten met verblijf steeg in 2009 met 5 procent. Deze groei komt overeen met de groei van de afgelopen jaren.

Afname
Dat blijkt uit het Brancherapport Gehandicaptenzorg 2010 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Voor het eerst in jaren is sprake van een afname van het aantal cliënten. De daling komt geheel voor rekening van het aantal extramurale cliënten.

Personeel
De sector slaagt er, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, wel in om voldoende nieuwe medewerkers aan te trekken, aldus de VGN. De instroom van nieuwe medewerkers wordt bevorderd door flinke investeringen in de beroepsbegeleidende (bbl) en de beroepsopleidende leerweg (bol), aldus VGN.

Investeringen
Er wordt veel geïnvesteerd in de kwaliteit van huisvesting en de uitbreiding van de capaciteit in de gehandicaptenzorg, aldus de koepel. De financiële groei in 2009 komt op 9 procent. De sector investeert in renovatie en vervanging van verouderde gebouwen. De komende twee jaar worden nog eens zo’n 4000 plaatsen opgeknapt. ‘Dit leidt ertoe dat de komende jaren al onze cliënten kunnen beschikken over woonruimte die voldoet aan de huidige privacy eisen,’ aldus de VGN.

Beeld
Het Brancherapport Gehandicaptenzorg 2010 – opgesteld door Prismant in opdracht van de VGN – geeft een samenhangend, kwantitatief beeld van gehandicaptenzorg tot en met verslagjaar 2009. De cijfers zijn afkomstig uit de Jaardocumenten Maatschappelijke Verantwoording van de organisaties voor gehandicaptenzorg.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn opTwitter

Bron: VGN / foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.