Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenensubsidie voor probleemjongeren

Vmbo- en mbo-scholen kunnen intekenen op een subsidieregeling voor extra voorzieningen voor probleemjongeren. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) stellen dit en volgend jaar hiervoor in totaal 60 miljoen euro beschikbaar.
Miljoenensubsidie voor probleemjongeren

Het gaat om een aanpak die een combinatie is van onderwijs, zorg, arbeid en andere vormen van gerichte steun. Er wordt bijvoorbeeld onderwezen in kleinere groepen en praktijkgericht, in nauwe samenwerking met de regionale en lokale arbeidsmarkt. Een ander kenmerk is de snelle beschikbaarheid van zorgverleners, voor schuldhulpverlening, verslavingszorg of woonbegeleiding. Het opzetten van deze ‘plusvoorzieningen’ is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en scholen.

Plusscholen
Rouvoet en Van Bijsterveldt geven met de regeling gevolg aan een advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over dit soort overbelaste jongeren. Oud-VVD-minister Pieter Winsemius, WRR-lid, pleitte begin dit jaar daarin bijvoorbeeld voor het omvormen van scholen met veel probleemjongeren tot zogenoemde plusscholen.

Drop out

Nederland telt ongeveer 16.000 jongeren die kampen met een opeenstapeling van problemen, variërend van schulden of verslaving tot problemen thuis. Zij lopen daardoor een groot risico voortijdig zonder een zogenoemde startkwalificatie het onderwijs te verlaten en maatschappelijke ‘drop outs’ te worden. Minister Rouvoet maakt zich in de kabinetsaanpak van jeugdwerkloosheid sterk voor extra kwetsbare jongeren. ‘Deze groep jongeren staat al op achterstand. Er moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat zij extra de dupe van de crisis worden’, aldus zijn woordvoerder.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP Foto:ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.