Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mentaal Vitaal moet depressies voorkomen

Artsen en hulpverleners moeten de komende jaren veel meer doen aan het voorkomen van depressies bij mensen. De behandelaars moeten de zorg die ze bieden beter op elkaar afstemmen. Minister Klink van Volksgezondheid heeft hiertoe het startschot gegeven van een nieuw programma voor preventie van depressies Mentaal Vitaal.
Mentaal Vitaal moet depressies voorkomen
Mentaal Vitaal moet depressies voorkomen

De bedoeling van Mentaal Vitaal is dat mensen die lichte depressieklachten ontwikkelen al in een vroeg stadium via internet hulp krijgen. Op die manier zou erger kunnen worden voorkomen. Door de betere afstemming tussen de behandelaars kan de zorg aan de patiënt effectiever worden.

Mentaal Vitaal E-mental health


target=_blank name=Trimbos>Het Trimbos-instituut
treedt op als
href=”http://www.trimbos.nl/default22654.html” target=_blank

name=”Mentaal Vitaal”>projectleider
, opdrachtgever is het ministerie van VWS. In Mentaal Vitaal spelen ICT en innovatie een belangrijke rol. Door het gebruik van e-mental health en de inzet van technologische vernieuwingen kan depressiepreventie een groter bereik krijgen.

De projecten zullen bestaande e-preventiemethodes aanvullen en nieuwe ontwikkelen. In de periode 2008 – 2009 zal het programma in samenwerking met de belangrijkste betrokkenen worden ingevoerd. Na 2009 kan e-mental health grootschalig worden ingevoerd.

Ziektelast

In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 740.000 mensen een depressie. Van alle volwassenen heeft een op de vijf wel eens een depressie gehad. Depressie behoort, samen met angst en afhankelijkheid van alcohol, tot de top tien van ziekten met de hoogste ziektelast. Ook de kosten zijn aanzienlijk. Naar schatting geeft de Nederlandse gezondheidszorg circa 12,7 miljard euro uit op jaarbasis aan psychische stoornissen. Daarnaast is 40% van het arbeidsverzuim gerelateerd aan psychische klachten, waaronder depressie.

Link:
href=”http://www.trimbos.nl/default22654.html” target=_blank name=Trimbos>Start

ambitieus project depressiepreventie; ‘Mentaal Vitaal’ krijgt groen licht van

minister Klink

Lees ook:

* Depressielijn:

‘Bellen om van het rottige gevoel af te komen’ (8 oktober 2007)

*
portal/nieuws/id5601-70339/e-health_is_populair_in_nederland.html”

target=_blank>E-health is populair in Nederland (7 januari

2007)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.