Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met psychische problemen verdienen een derde minder

Mensen met ernstige psychische aandoeningen hebben wereldwijd ongeveer een derde minder inkomen. Dit blijkt uit de 'WHO World Mental Health Surveys', waaraan 44.561 respondenten uit 19 landen meededen.
Mensen met psychische problemen verdienen een derde minder

‘WHO World Mental Health Surveys’ is een wereldwijde psychiatrisch-epidemiologische studie over de bevolking van negentien ontwikkelde en ontwikkelingslanden. In alle landen, waaronder Nederland, werd hetzelfde instrument gebruikt om psychische aandoeningen te bepalen. In Nederland lag de projectleiding bij onderzoekers van het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen, Ron de Graaf en Hans Ormel.

Open deur
In het British Journal of Psychiatry verscheen naar aanleiding van dit onderzoek een artikel waarin het verband tussen het hebben van een ernstige psychische aandoening en de hoogte van het inkomen werd geanalyseerd. De uitkomsten lijken een open deur: het percentage respondenten zonder inkomen is hoger bij mensen met ernstige psychische aandoeningen dan mensen zonder die aandoeningen. Zowel in ontwikkelde landen (38% versus 24%) als in ontwikkelingslanden (48% versus 37%) is dit vastgesteld.

Inkomensverlies
Ook blijkt dat het percentage werkenden met een laag inkomen groter is onder mensen met ernstige psychische aandoeningen. Mensen met ernstige psychische aandoeningen hebben in alle landen ongeveer eenderde minder inkomen. Dit verlies aan inkomen staat voor bijna één procent van het totale nationale inkomen. De onderzoekers concluderen dat ernstige psychische aandoeningen zowel op individueel niveau als op niveau van de samenleving gepaard gaan met substantieel inkomensverlies.

Meer functieverlies
Eerdere studies lieten al zien dat psychische aandoeningen tot een groter verlies aan functioneren leiden dan veel somatische aandoeningen. Deze kennis is voor beleidsmakers van belang voor de verdeling van gelden voor screening en hulpverlening, aldus de onderzoekers.

Links: Psychische aandoeningen leiden tot minder inkomen en British Journal of Psychiatry

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn ook op Twitter

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.