Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met depressie sneller slachtoffer van geweld

Mensen met een depressie lopen een groot risico om slachtoffer te worden van geweld. Ook patiënten met verslaving of schizofrenie hebben een verhoogde kans om slachtoffer te worden van misdrijven.
mensen met depressie meer risico op slachtofferschap
Foto: ANP XTRA

Dit blijkt uit onderzoek door Sabine Meijwaard onder 300 psychiatrische patiënten voor de ggz-organisatie Arkin. Meijwaard werd begeleid door onder anderen hoogleraar Klinische Psychologie Jack Dekker van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Seksueel misbruik

Ruim een derde van de onderzochte patiënten met een depressie, is in het afgelopen jaar slachtoffer geweest van geweldsmisdrijven. Dit zijn seksuele misdrijven (drie keer groter risico), mishandeling (vijf keer groter risico) en bedreiging (drie keer groter risico).

Onderzoek

Uit onderzoeken in Amerika en Australië bleek al eerder dat patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis een hoog risico hebben op slachtofferschap. Of dit ook van toepassing was in Nederland, was nog niet bekend. Ook de risico’s voor patiënten met een depressie waren niet bekend.

Bewustwording

Meijwaard vindt het belangrijk dat er verder onderzoek gedaan wordt naar de onderliggende oorzaken van dit hoge slachtofferschap en hoe het te voorkomen is. ‘Het vergroten van bewustzijn over slachtofferschap onder hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg is een belangrijke volgende stap’, stelt ze. Vooral omdat mensen met een psychiatrische aandoening steeds vaker in de wijk wonen en minder vaak in een instelling.

Zorgwekkend

Meijwaard vindt het hoge risico voor de psychiatrische patiënten ‘schrikbarend en zorgwekkend.’ Als zij slachtoffer worden van geweld, geeft dat vaak problemen bij het op de arbeidsmarkt, het aangaan en onderhouden van sociale contacten, de symptomen verergeren en, de kwaliteit van leven neemt af en ze lopen een verhoogd risico om nog een keer slachtoffer te worden.

In het eerste half jaar van 2015 heeft de Levenseindekliniek al meer psychiatrische patiënten geholpen bij euthanasie dan in heel 2014. Dit blijkt uit cijfers van de kliniek. Er zou een wachtlijst zijn voor psychiatrisch patiënten bij de kliniek. ‘De ggz moet meer psychiaters vrij maken.’ Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.