Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met beperking gaan minder vaak naar huisarts

Mensen met een verstandelijke beperking gaan minder vaak naar de huisarts dan verwacht, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL. Dat terwijl mensen met een verstandelijke beperking vaak chronische aandoeningen hebben.
Mensen met beperking gaan minder vaak naar huisarts

Veel mensen met een verstandelijke beperking wonen niet op een instellingsterrein maar in een woonwijk. Als ze ziek zijn, gaan ze gewoon naar de huisarts en niet naar een instellingsarts. Ze zijn echter wel afhankelijk van anderen om de huisarts te bezoeken. Begeleiders of familie moeten signaleren dat er iets aan de hand is en contact opnemen met de huisarts, omdat mensen met een verstandelijke beperking zelf vaak niet in de gaten hebben dat dit nodig is.

Alert
NIVEL-onderzoeker Mieke Cardol: ‘Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker chronische aandoeningen en toch is 20 procent het afgelopen jaar niet bij de huisarts geweest. Bovendien doen mensen met een verstandelijke beperking minder mee aan preventieve programma’s dan anderen. Zijn we wel alert genoeg? Zijn we niet af en toe te laat met het signaleren van gezondheidsproblemen?’

Communicatie
Een consult met mensen met een verstandelijke beperking vereisen specifieke kennis en communicatieve vaardigheden van de huisarts. Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen het er in de praktijk goed van afbrengen. Naasten zijn heel tevreden over de communicatieve vaardigheden van de huisartsen. Een derde van de naasten zegt dat de huisarts vooral spreekt met de persoon met de verstandelijke beperking. In de helft van de gevallen sprak de huisarts met beiden.

Vervoer
Cardol: ‘Toch vindt 85 procent van de naasten dat hun verwant met verstandelijke beperking niet alleen naar de huisarts kan. Als redenen hiervoor noemen ze de communicatie met de huisarts of problemen met het vervoer.’

Privacy
‘De vraag is ook of de begeleider wel altijd mee moet naar de spreekkamer’, stelt Cardol. ‘Hoe zit het met de privacy als je niet alleen naar de huisarts kunt? Soms wil je iets met de huisarts bespreken wat je liever niet doet in aanwezigheid van een begeleider van de woonvorm of de familie. Bijvoorbeeld anticonceptie of diabetescontrole. Huisartsen doen er daarom goed aan eerst na te gaan of de aanwezigheid van een begeleider of familielid in de spreekkamer wel gewenst is.’ 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: NIVEL/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.