Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Meldpunt moet agressie in zorg voorkomen

Bij intimidatie of geweld tegen medewerkers in zorginstellingen moet altijd aangifte worden gedaan. Dat vindt beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden NU'91. Zij heeft donderdag 18 februari een meldpunt opengesteld voor goede voorbeelden om agressie juist te voorkomen.
Meldpunt moet agressie in zorg voorkomen

Werknemers in de zorg hebben in toenemende mate te kampen met agressie op de werkvloer. Uit onderzoek door MWM2, bureau voor online onderzoek, blijkt dat maar liefst 21,9 procent van de verpleegkundigen, artsen, receptionisten en schoonmakers in zorginstellingen last heeft van verbale of non-verbale agressie. NU’91 is van mening dat er altijd aangifte van intimidatie of geweld moet worden gedaan.

Goede voorbeelden
De beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 heeft op haar website een meldpunt opengesteld. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen via www.nu91.nl goede voorbeelden melden wat hun instelling doet aan voorkomen van ernstige conflictsituaties.

Bundelen
Nu’91 wil daarmee oplossingen vinden om agressie te voorkomen. De beroepsorganisatie wil ook alle reacties bundelen en het onderwerp in gesprek met werkgevers, politiek en inspectie aan de orde stellen.

Meer nieuws in uw inbox? hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Nu ’91, Foto: stock.xchng

3 REACTIES

 1. Als er een misverstand is door hoorprobleem en er excuses aan de bewoner zijn gemaakt.
  Familielid verneemt dit…Gaat vlakbij mij staan en schreeuwt dermate hard dat mijn hoortoestellen gaan fluiten en piepen…
  Valt dit onder fysieke of intimiderende bedreiging/mishandeling ?
  Ik ben nog net niet gaan huilen van de oorpijn, ben rustig gebleven en familielid te woord gestaan…
  Familie klaagt bij teamleiding en IK kan op matje komen…Terecht ?
  Kan ik aangifte doen tegen dit schreeuwende en tierende familielid
  danwel het gedrag van dhr. die continue commandeert en eist ?
  Ofwel: manipuleert al dan niet via dit familielid ?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb te maken gehad met agressie, ben geschopt en geslagen door een dronken client. Mijn leidinggevende stond achter me, wilde juist dat ik aangifte deed. Agente was erg begripvol tijdens de aangifte naar mij en mijn collega (die ook was geslagen door de zelfde client) toe en vertelde dat we binnen 2 weken bericht zouden krijgen wat er verder met de aangifte zou gebeuren. Nu inmiddels 3 maanden later nog niets gehoord van politie, zelf contact gezocht maar vanwege de privacy van de verdachte(?) mocht er geen mededeling over gedaan worden. Hallo ik ben het slachtoffer, geldt daar niks voor dan?
  Ik moet wel zeggen petje af voor slachtofferhulp, binnen een dag hadden ze contact met mij gezocht en namen alle tijd voor me.
  Maar waarom zou ik in de toekomst als mij een vergelijkbaar iets weer zou overkomen, weer aangifte doen? Ik heb het gevoel dat er toch niks mee gedaan wordt….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.