Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meld je aan voor ‘samen uit de armoede’

Het Oranje Fonds wil de oorzaken van armoede aanpakken met een nieuw programma: “Meedoen, samen uit de armoede”. Organisaties die specifiek bezig zijn om mensen te helpen uit de armoede te komen, kunnen zich aanmelden.
Oranje Fonds ruilwinkel
Met het programma “Meedoen” wil het Oranje Fonds de focus leggen op het verhelpen van de oorzaak van armoede. - Foto: Oranje Fonds

Uit alle aanmeldingen worden zo’n 20 organisaties geselecteerd, die in november 2017 starten met het programma. De geselecteerde organisaties worden 4 jaar lang ondersteund door het Oranje Fonds met geld, coaching en trainingen. Het Oranje Fonds – programma richt zich specifiek op organisaties die de oorzaken aanpakken van armoede.

Gevolgen van armoede

Het programma richt zich niet op stichtingen die met de gevolgen van armoede bezig zijn, zoals Voedselbanken. Dat zijn organisaties die altijd al bij het Oranje Fonds kunnen aankloppen. ‘Deze organisaties kunnen dat in de komende jaren ook gewoon blijven doen’, aldus Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds.

Meedoen

Met het programma “Meedoen” wil het Oranje Fonds de focus leggen op het verhelpen van de oorzaak van armoede. ‘Zodat mensen weer volledig kunnen deelnemen aan de samenleving’, aldus Van der Giessen. ‘We willen 20 organisaties versterken en ervoor zorgen dat ze nog meer mensen bereiken. Om armoede bij de bron aan te pakken en, zeker op lange termijn, echt iets veranderen aan armoede in Nederland.’

Ruime ervaring

In de achtergrondinformatie over het programma wordt duidelijk dat het Fonds zich richt op organisaties die al ruime ervaring hebben met het werken aan de aanpak van armoede: ‘We zien dat in die drukke praktijk van deze organisaties vaak weinig ruimte is voor reflectie op de gekozen aanpak, bereik in de doelgroep, lokale samenwerking en onderbouwing van geboekte resultaten. We denken dat hier kansen liggen om dit soort initiatieven verder te verbeteren en uit te bouwen.’

Financieel gezond

De organisaties die het Oranje Fonds zoekt  hebben een aantal doelstellingen: De beoogde initiatieven ondersteunen de doelgroep in het zetten van een duurzame stap uit armoede. Het gaat erom dat mensen financieel gezond worden en blijven. Het gaat erom dat mensen kunnen worden voorbereid en begeleid naar (vrijwilligers)werk of educatie. Of dat ze stappen kunnen zetten in de ontwikkeling van mentale veerkracht en de opbouw van een sociaal netwerk.

Meer informatie en opgeven voor het programma “Meedoen, samen uit de armoede”>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.