Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer zorgplaatsen voor gedetineerden

Er komen meer zorgplaatsen en beschermde woonvoorzieningen in ggz-instellingen voor gedetineerden met een psychiatrische en/of verslavingsproblematiek. Negen zorginstellingen zijn aangewezen om 272 extra zorgplaatsen te realiseren.
Meer zorgplaatsen voor gedetineerden

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft de zorgplaatsen via een aanbesteding gegund.

Onvoldoende zorg
In de penitentiaire inrichtingen verblijven steeds meer gedetineerden met psychiatrische problematiek, al dan niet in combinatie met een verslavingsprobleem. De reguliere penitentiaire inrichtingen kunnen deze gedetineerden onvoldoende zorg geven.

Extra plaatsen
Staatssecretaris Albayrak (Justitie) heeft, na een advies van de parlementaire onderzoekscommissie TBS (Commissie Visser), besloten het aantal zorgplaatsen voor gedetineerden uit te breiden van 500 naar 1200. De helft van deze 700 extra plaatsen wordt binnen het gevangeniswezen gerealiseerd. De overige 350 extra plaatsen worden ingekocht bij zorginstellingen; de gegunde 272 plaatsen maken hiervan onderdeel uit.

Indicatie

Binnen het gevangeniswezen vindt een screening en, als daar aanleiding toe is, een indicatiestelling plaats om de behoefte aan zorg en beveiliging vast te stellen. Het openbaar ministerie adviseert vervolgens of het veilig en verantwoord is om een gedetineerde te plaatsen in een GGZ-instelling of dat de gedetineerde geplaatst moet worden op een zorgplaats binnen het gevangeniswezen.

Verantwoord
De aanbesteding heeft plaatsgevonden voor die categorie gedetineerden waarvan het openbaar ministerie adviseert dat plaatsing in een zorginstelling verantwoord is.

Aanbesteding
Met de gunning van de 272 plaatsen zijn niet alle 350 extra plaatsen ingevuld. De plaatsen moeten verspreid over het land worden gerealiseerd. Dat is nu nog niet het geval, maar zal wel meespelen in de beslissing aan wie de rest van de plaatsen wordt gegund. In de aanbesteding is zowel beveiligde capaciteit als capaciteit voor beschermde woonvoorzieningen gegund.

Zorg en beveiliging
Met deze capaciteitsuitbreiding kan aan gedetineerden de zorg en beveiliging geboden worden die nodig is. Daarmee beoogt Justitie de recidive onder deze groep gedetineerden te verminderen en de veiligheid van de maatschappij te vergroten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.