Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer zorgkosten door sluiting gevangenissen’

Gevangenispersoneel dat 25 april gaat staken uit protest tegen bezuinigingen, kan zich gesterkt voelen door burgemeesters en gevangenisdirecteuren. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer kraakten ze harde noten over de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om in totaal dertig gevangenissen en tbs-klinieken te sluiten.
‘Meer zorgkosten door sluiting gevangenissen’
Foto: ANP

Vakbond Abvakabo FNV kondigde de landelijke staking donderdag aan nadat Teeven niet was ingegaan op de eis de bezuiniging van 340 miljoen van tafel te halen. Avbakabo-bestuurder Frans Carbo zei dat gevangenismedewerkers weer sleutelbewaarders worden als de staatssecretaris zijn plannen doorzet.

Zorgkosten

Burgemeesters van gemeenten waar gevangenissen dichtgaan, klaagden dat ze worden opgezadeld met uitkeringen en zorgkosten voor gevangenen die met een enkelband naar huis moeten. Gevangenisdirecteuren waarschuwden dat dit ten koste gaat van de veiligheid op straat. ‘De veiligheid komt ernstig onder druk te staan’, zei Theo de Groen, directeur van de gevangenis in Almere. ‘Criminelen krijgen meer ruimte om criminele activiteiten voort te zetten.’

Lichtere zorg

Teeven wil ook besparen door tbs´ers korter in een kliniek te laten zitten en eerder over te plaatsen naar lichtere en goedkopere zorg. Meerdere deskundigen waarschuwden dat het niet mee zal vallen de tbs-duur te verkorten. Dat kan vooral door te snoeien in procedures, stelde Nienke Feenstra, directeur van de kliniek Veldzicht in Balkbrug, die in 2016 dicht moet. Maar tbs’ers sneller laten genezen, valt niet mee, waarschuwde ze. ‘Je kunt gras niet harder laten groeien als je eraan trekt.’

Behandeling

Advocaat Wim Anker voerde aan dat door sluiting van drie klinieken veel patiënten moeten verkassen. Daardoor zullen ze een langere behandeling nodig hebben. Volgens hem zijn de plannen van Teeven gebaseerd op drijfzand, niet op gedegen onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.