Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer vraag naar gesloten jeugdzorg

Meer jongeren dan verwacht, hebben in de toekomst een plek in de gesloten jeugdzorg nodig. Dat schrijft minister André Rouvoet in een brief aan de Tweede Kamer. Rouvoet wil daarom het aantal plaatsen in deze nieuwe vorm van jeugdopvang uitbreiden.
Meer vraag naar gesloten jeugdzorg

Jongeren die naar een gesloten opvang gaan, komen nu nog terecht in een justitiële jeugdinrichting (JJI). Daar verblijven ze samen met jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd. Dat mag nu nog, maar in 2010 moeten deze groepen gescheiden worden en geldt er een nieuwe vorm van gesloten jeugdzorg buiten deze justitiële inrichtingen.

Moeders

Rouvoet wil tweehonderd meer plaatsen creëren voor volgend jaar. In totaal komt de capaciteit uit op ongeveer 1.400 gesloten jeugdzorgplaatsen per 1 januari 2010. Dit loopt op naar 1.590 plaatsen in 2013, aldus de minister in de brief. Hieronder vallen ook extra plaatsen voor jonge moeders met kinderen en voor kinderen onder de twaalf jaar.

Omvormen
Omdat er nu al meer jongeren dan verwacht een beroep doen op de gesloten jeugdzorg en volgend jaar ook veel jeugdigen uit de justitiële inrichtingen stromen, verwacht de minister een tekort aan plekken. Hij wil daarom enkele jeugdgevangenissen tijdelijk aanwijzen als accommodatie en omvormen tot gesloten jeugdzorg.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Min J&G/ Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.