Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer vandalisme onder Utrechtse jongeren

Een derde van de Utrechtse jongeren maakt zich wel eens schuldig aan vandalisme of diefstal. Twee jaar geleden was dat nog 27 procent, zo blijkt uit de Jeugdmonitor van de gemeente Utrecht.
Meer vandalisme onder Utrechtse jongeren

Een derde van de Utrechtse jongeren maakt zich wel eens schuldig aan vandalisme of diefstal. Twee jaar geleden was dat nog 27 procent, zo blijkt uit de Jeugdmonitor van de gemeente Utrecht.
Het tweejaarlijkse onderzoek werd uitgevoerd onder tweede- en derdeklassers van het voortgezet onderwijs. Van de ondervraagden zegt eveneens een derde zich wel eens agressief te gedragen. 32% Van de jongeren geeft aan dat zij zich afgelopen jaar schuldig hebben gemaakt aan vandalisme of stelen. In de jeugdmonitor van twee jaar geleden was dit 27%.

Alcohol
Bijna twee derde van de leerlingen mag thuis geen alcohol drinken. 20% Mag dat wel en 19% weet niet of het mag. Voor 39% van de leerlingen geldt dus geen duidelijk verbod op het gebruik van alcohol. Ook roken meer jongeren: 31% nu versus 25% twee jaar geleden. En gebruiken beduidend meer jongeren cannabis: 16% versus 9%. Van de tweede- en derdeklassers zegt 44% – tegen 37% twee jaar geleden – wel eens te hebben gevreeën.
 
Televisie
Op de meeste gebieden is het beeld ongeveer gelijk aan de monitor van twee jaar geleden. Zo ervaren de meeste jongeren (83%) hun gezondheid als (heel) goed, zijn de meeste jongeren tevreden over de buurt waarin zij wonen en voelt ruim een derde van de allochtone jongeren zich Nederlander. Meer dan de helft van de jongeren besteedt per dag 5 uur of meer aan computeren of televisie kijken. Verder blijkt dat nog steeds veel jongeren te maken hebben met een ziek of verslaafd familielid (26%).
 
Vreedzame wijk
Wethouder Rinda den Besten erkent dat er nog veel te verbeteren is. ‘We proberen al langer problemen aan te pakken door actieve voorlichting en begeleiding van ouders. Maar het duurt even voordat zoiets landt’, stelt ze. Het succesvolle project ‘Vreedzame Wijk’ op scholen in Overvecht wordt ook in de probleemwijk Zuilen ingezet om scholieren beter met elkaar te laten omgaan.

Aanpakken
Om de probleempunten van jongeren met een chronisch ziek of verslaafd familielid aan te pakken, heeft de gemeente een aanpak ‘jonge mantelzorgers’. Jongeren met vragen over bijvoorbeeld geld en schulden kunnen terecht bij het jongerenloket. De gemeente ontwikkelt ook een Utrechtse jongerenwebsite, waar jongeren informatie kunnen vinden over onderwerpen als gezondheid, werk, geld, school, vrije tijd. Verder wordt al op de basisschool in weerbaarheidstrainingen aandacht besteed aan alcoholpreventie.
 
Vragen
Ouders kunnen in het Centrum voor Jeugd en Gezin binnenlopen met vragen over vrijetijdsbesteding voor kinderen, het gedrag van hun kind en andere opvoedkundige vragen. Ook kunnen vragen digitaal gesteld worden via www.jeugdengezinutrecht.nl

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: gemeente Utrecht/ foto ANP Toussaint Kluiters

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.