Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer slachtoffers mensenhandel, te weinig hulpverlening’

Steeds meer slachtoffers van mensenhandel doen een beroep op hulpverlenende instanties en justitie. Dit blijkt uit onderzoek van het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Het aantal meldingen van slachtoffers steeg van 579 in 2006 naar 826 in 2008. De hulpverlening heeft echter te weinig tijd voor deze mensen, stelt maatschappelijk werker Nicole Harms.
‘Meer slachtoffers mensenhandel

Door Alexandra Sweers – Bijna de helft van het aantal slachtoffers is tussen de 18 en 23 jaar oud. Ze komen uit China, Nigeria, Hongarije, Sierra Leone, maar ook uit Nederland, zegt Nicole Harms. De maatschappelijk werker bij Stichting Hulpverlening en Opvang Prostituees (Shop) in Den Haag legt uit dat de Nederlandse meisjes te maken hebben met loverboys. En dat dit jaar ook veel mannen zich melden die onder valse voorwendselen naar Nederland zijn verhandeld om in de prostitutie te werken.

Meer tijd
‘We willen meer aandacht voor de hulpverlening voor deze mensen. Er zijn te weinig uren beschikbaar om de zorgcoördinatie te doen zoals is afgesproken in het Netwerk Mensenhandel in Den Haag. Gemiddeld is minder dan één uur per week per slachtoffer beschikbaar. Terwijl in de praktijk veel meer tijd nodig is.’ Om de situatie te illustreren vertelt Harms dat er vorig jaar 67 nieuwe meldingen kwamen en totaal 103 slachtoffers zorg kregen bij Shop. Terwijl binnen hun team van maatschappelijk werkers maar vier hulpverleners speciaal zijn opgeleid voor deze problematiek.

Zwanger van klant
De slachtoffers van mensenhandelaren hebben ‘absoluut een zware problematiek’ en hebben daarom veel zogeheten ‘hand-in-hand begeleiding’ nodig, stelt Harms. ‘Het is schrijnend om te zien dat deze dames naar Nederland gelokt zijn met als vooruitzicht bijvoorbeeld een baan in een kapsalon. Ze zijn vaak nog nooit met een man naar bed geweest en moeten vervolgens als prostituee werken. Veel van hen raken zelfs zwanger van een klant.’

Imago
Het is aan de hulpverlener om het vertrouwen te winnen van de ‘enorm bedrogen cliënt’, vertelt de maatschappelijk werker. ‘Het is heel moeilijk om hen aangifte te laten doen bij de politie. In het land van herkomst heeft de politie vaak een heel ander imago dan in Nederland.’ Daarnaast zijn de slachtoffers helemaal onbekend in Nederland en spreken de taal niet, waardoor de hulpverlener vaak mee moet om praktische zaken te regelen.

Urgentie
Om meer aandacht te vragen voor mensenhandel organiseerde Shop woensdag 27 mei de conferentie ‘Mensenhandel, een grenzeloos probleem’. Volgens de stichting moet er niet alleen meer geld komen voor hulpverlening, ook de samenwerking tussen verschillende partijen kan een bijdrage leveren. Harms: ‘Woningcorporaties kunnen bijvoorbeeld afspraken maken over urgentieverklaringen of zelfs woningen beschikbaar stellen.’

Voodoo
Een groot deel van de vrouwen blijft in Nederland, bang voor represailles in het land van herkomst en voodoopraktijken van de handelaren. De hulpverleners komen veel schrijnende situaties tegen, maar er zijn er ook mooie momenten, vertelt Harms: ‘Je kunt de mannen en vrouwen ondersteunen bij het doen van aangifte, waardoor zij een tijdelijke verblijfstatus krijgen die hen recht geeft op een uitkering. Je kunt helpen bij het zoeken naar werk of andere voorzieningen. Het vergroten van hun welzijn, zelfvertrouwen en weerbaarheid is echt het mooie van dit werk.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.