Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer privacybescherming in de jeugdzorg

Veel gemeenten, zorgaanbieders en beroepsgroepen hebben op dit moment hun eigen regels rondom de privacy van hun cliënten. Die verschillende regels sluiten in de praktijk niet altijd voldoende op elkaar aan. Daarom is er vandaag een manifest ondertekend om de privacy in het jeugddomein beter te waarborgen.
Privacy
Op dit moment zijn er te veel verschillende regels rondom privacy. Dat moet anders en daarom is er een manifest opgesteld. - Foto: PicScout

‘Voor effectieve jeugdhulp is het belangrijk dat ouders en kinderen die jeugdhulp vragen, weten dat hun privacy goed beschermd is. Om uitvoerende professionals te helpen bij de privacybescherming, zijn bovendien tien praktische vuistregels opgesteld’, zo zeggen de ondertekenaars, die bestaan uit gemeenten, zorgaanbieders en beroepsgroepen. Het manifest en de vuistregels bieden jeugdigen en hun ouders duidelijkheid over de privacybescherming waar zij recht op hebben en over hoe professionals daar in de praktijk mee omgaan. De vuistregels worden online en later ook in een app gepubliceerd, zodat zowel professionals als ouders en jeugdigen deze kunnen raadplegen.

Persoonsgegevens

‘Toegang tot goede hulp en zorg voor jeugdigen en hun ouders of verzorgers is een van de kernwaarden in onze samenleving. Hierbij hoort ook het beschermen en respecteren van hun persoonlijke levenssfeer en een zorgvuldige omgang met hun persoonsgegevens. De vertrouwelijkheid van persoonsgegevens is ook een belangrijke waarborg voor de vrijheid die jeugdigen en hun ouders of verzorgers voelen om gebruik te maken van jeugdhulp en gezondheidszorg en voor de kwaliteit van onze dienstverlening,’ zo valt te lezen in het manifest.

De jeugdhulp is een ratjetoe als het gaat om uitwisseling van gegevens over jongeren en ouders. Dat constateren zes cliënten- en ouderorganisaties uit de jeugdhulp. ‘Ambtenaren delen gevoelige informatie gewoon met elkaar.’ Lees meer >>

Vuistregels

De gemaakte afspraken zijn positief ontvangen door cliëntenorganisaties, ouderplatforms en de Autoriteit Persoonsgegevens. De ondertekenaars roepen alle branche- en beroepsorganisaties die zich ook inzetten voor een gezonde en veilige ontwikkeling van jeugdigen in de samenleving op om zich aan te sluiten bij dit manifest. ‘Dat kan door plaatsing van dit manifest op de website, het gebruik van de vuistregels en door deel te nemen aan de activiteiten die wij gezamenlijk in dit kader gaan ondernemen.’


1 REACTIE

  1. In verschillende gemeenten worden/zijn leertuinen gegevensindeling ingericht, waarmee professionals een weg vinden in: goede bescherming van privacy én hulp bieden die helpt. In Apeldoorn start er één in januari. Ervaring uit andere steden is dat er nadien minder gegevens worden uitgewisseld dan voorheen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.