Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mensen vragen hulp om GHB

Er zijn steeds meer mensen die professionele hulp vragen, omdat ze de drug GHB gebruiken. In één jaar tijd steeg het aantal 'hulpvragen' met 24 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut en Brijder Verslavingszorg.
Meer mensen vragen hulp om GHB
Foto: ANP-Photo/Lex van Lieshout

In 2010 klopten 524 mensen aan bij verslavingszorg voor een probleem dat grotendeels om GHB-gebruik draaide, in 2011 waren dat er al 650. Volgens Brijder is een derde van de mensen die hulp zoeken jonger dan 25 jaar.

Toename

Volgens een voorlichter van het Trimbos-instituut zal het aantal mensen dat zich jaarlijks meldt voor professionele hulp de komende jaren nog toenemen, omdat ook het aantal mensen dat het middel gebruikt groeit. ‘Het is een betrekkelijk nieuwe drug, die in 2006 steeds meer populair werd. Pas sinds enkele jaren weten we dat het sterk verslavend is.’ Bovendien is het volgens hem lastig om van de partydrug af te komen, de ontwenningsverschijnselen zijn erg sterk.

Overdosis

GHB is een stroperige, zoute vloeistof die ervoor zorgt dat je seksueel gestimuleerd raakt en een ontspannen, opgewekt gevoel krijgt. Het spul kan in een drankje worden gedaan. Bij een overdosis liggen bewusteloosheid en een coma-achtige toestand op de loer. Veel mensen maken de drug zelf of kunnen het spul goedkoop verkrijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.