Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer meisjes naar Halt om vuurwerk

Er zijn rond de jaarwisseling meer meisjes naar bureau Halt verwezen ten opzichte van vorig jaar. Ook werden er meer jongeren betrapt op het afsteken van illegaal vuurwerk, maar minder op het te vroeg afsteken van legaal vuurwerk. Dat maakte bureau Halt donderdag bekend.
Meer meisjes naar Halt om vuurwerk
Foto: ANP Photo

In totaal zijn in de ‘vuurwerkperiode’ (1 december tot 2 januari) 1422 jongeren naar Halt gestuurd, iets minder dan vorig jaar en een stuk minder ten opzichte van de jaarwisseling tussen 2010 en 2011. Er werden 1335 jongens naar Halt verwezen, daarmee vormen zij het leeuwendeel.

Stijging meisjes
De stijging bij de meisjes is echter opvallend. Dit jaar krijgen 87 meisjes een ‘passende straf’ van Halt, vorig jaar waren dat er maar 63 en in 2010 nog maar 58.

Te vroeg afsteken
Het afsteken of in bezit hebben van illegaal vuurwerk nekte dit jaar meer jongeren dan tijdens de vorige jaarwisseling. In totaal 353 Halt-afdoeningen had daarmee te maken, tegen 279 vorig jaar. Het te vroeg afsteken van legaal vuurwerk kwam juist minder voor: 925 verwijzingen tegen 1005 vorig jaar.

Amsterdam
In Noord-Nederland en Amsterdam moesten opvallend veel meer jongeren zich melden bij het bureau. In het noorden moesten 170 jongeren zich melden tegen 96 vorig jaar. In de hoofdstad moesten 106 jongeren langs bij Halt tegen slechts 11 vorig jaar. Ook in Limburg-Zuid steeg het aantal aanzienlijk, van 97 naar 155.

Daling
Een forse daling is juist te zien in regio’s als Gelderland, Kennemerland, Den Haag en Zuidwest-Nederland. De jongeren krijgen een Halt-straf die zo snel mogelijk na de verwijzing wordt uitgevoerd, liefst nog in de kerstvakantie. Jongeren die illegaal vuurwerk hebben afgestoken, schade hebben aangericht of die al eens eerder een Halt-verwijzing kregen, worden strenger aangepakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.