Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer macht voor hulpverlener van probleemgezin’

Hulpverleners moeten bij gezinnen en personen met complexe maatschappelijke problemen meer macht krijgen om direct in te grijpen. Daarvoor pleit de Commissie Innovatie Openbaar Bestuur (InAxis).
‘Meer macht voor hulpverlener van probleemgezin’

Een team met hulpverleners van verschillende instanties moet volgens de commissie van

InAxis

snel beslissingen kunnen nemen zonder bang te hoeven zijn later door hun leidinggevenden te worden teruggefloten.

Autonomie
Daarvoor moeten de verschillende instanties waarvoor de hulpverleners werken een deel van hun autonomie opgeven. Hulpteams, bestaande uit experts van alle betreffende instanties, kunnen zo effectief en sneller samenwerken om problemen bij jonge veelplegers, multiprobleemgezinnen en de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Succesvolle aanpak
De nieuwe aanpak is de afgelopen drie jaar in drie steden uitgeprobeerd. Met succes, constateren burgemeesters Cohen (Amsterdam), Opstelten (Rotterdam) en Den Oudsten (Enschede). In Rotterdam bijvoorbeeld is in twee jaar tijd het aantal jongeren zonder werk meer dan gehalveerd.

Meerdere hulpverleners
Zware probleemgezinnen waarbij de vader bijvoorbeeld gevangen zit, de moeder kampt met verslavingsproblemen en de kinderen verwaarloosd worden, krijgen nu vaak te maken met een arsenaal aan hulpverleners. Maar de samenwerking is soms zo gebrekkig dat de hulpverleners niet weten wat voor soorten hulp het gezin krijgt.

Samenwerken
Volgens InAxis is het van belang dat hulpverleners van verschillende instanties (gemeente, ggz, jeugdzorg, justitie) in één team samenwerken. Ieder teamlid moet namens zijn organisatie bindende afspraken kunnen maken. De commissie overhandigt donderdag een rapport hierover aan het kabinet.

(Bron:

PZC

)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.