Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer maatwerk nodig bij jeugdige criminelen

Behandelingen in justitiële jeugdinrichtingen moeten meer afgestemd worden op het soort delict dat jongeren pleegden. Dat zegt onderzoeker Eva Mulder, die op 19 mei promoveert aan het Erasmus MC in Rotterdam.
Meer maatwerk nodig bij jeugdige criminelen

Mulder zegt in de Volkskrant dat minderjarige daders nu teveel over een kam worden geschoren. Uit haar onderzoek blijkt dat jongeren die zowel ernstige geweldsmisdrijven als vermogensdelicten plegen het grootste risico lopen op een terugval. Volgens de promovendus hebben zij een specifieke, intensieve behandeling nodig, vooral als ze uit een probleemgezin komen.

Zedendelict
Het risico op terugval voor zedendelinquenten verschilt sterk. Jongeren die zo’n delict pleegden in combinatie met andere delicten, gaan vaak opnieuw in de fout. Maar jongeren die alleen zedendelicten hebben gepleegd, vallen juist minder vaak terug.

Daderbehandeling
Volgens de onderzoeker is er in Nederland een tekort aan kinder- en jeugdpsychiaters gespecialiseerd in daderbehandeling. Ze vindt dat daarin moet worden geïnvesteerd. Eva Mulder is behandelaar bij De Waag, een centrum voor ambulante forensische psychiatrie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: de Volkskrant/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.