Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kinderen door ouders of familie ontvoerd

Er zijn vorig jaar meer kinderen door (één van hun) ouders of familieleden ontvoerd dan in 2011. In 2012 werden 286 kinderen uit Nederland naar het buitenland of andersom meegenomen zonder toestemming van beide ouders of jeugdzorg.
Meer kinderen door ouders of familie ontvoerd
Foto: ANP/Marcel Antonisse

Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) werken juristen die informatie, advies en begeleiding aan ouders, overige betrokkenen en aan degenen die vanuit hun werk in aanraking komen met een kinderontvoering. Het Centrum IKO meldde voor 2011 nog 249 ontvoerde kinderen. In 2012 ging het om 175 zaken waarbij 286 kinderen betrokken waren. Van hen zijn er 113 meegenomen uit Nederland en 47 naar Nederland.

Ontvoerder
De moeder is traditioneel in de meeste gevallen (68 procent) degene die de kinderen meeneemt als zij naar een ander land gaat. Meestal (97 zaken) worden kinderen meegenomen door de ouder die de meeste zorg voor hen draagt. In de zaken (63) waarin de kinderen worden meegenomen door de niet-verzorgende ouder, is de vader meestal de ontvoerder.

Nazorg

Het Centrum IKO merkt een toename in de behoefte aan informatie, hulp en begeleiding in 2012. Een groeiend aantal mensen meldde vermissingen via de hulplijn. Ook de uitzendingen van het programma ‘Ontvoerd’ van RTL4 over ouderlijke kinderontvoering heeft geleid tot een toename aan vragen en nazorg, aldus de organisatie.

Ontvoering

Er is sprake van ontvoering wanneer een kind ongeoorloofd naar een ander land wordt overgebracht of daar wordt vastgehouden door een ouder. Soms lijkt het geen ontvoering, stelt het Centrum IKO, het kan zijn dat de ouder niet wist dat het niet mocht. Maar juridisch gezien is het meenemen van een kind zonder toestemming van de ouder naar een ander land, een strafbaar feit.

Afspraak

Nederland heeft met 85 landen het Haags Kinderontvoeringsverdrag gesloten. Dit verdrag is gemaakt om kinderen tegen ontvoering te beschermen. De landen hebben afgeslproken onmiddellijke terugkeer te verzekeren in het geval van ontvoering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.