Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer kennis nodig over zorg aan 18-plus jongeren

Een goed realiseerbaar toekomstplan en een professioneel of vrijwillig maatje. Dat zijn twee belangrijke instrumenten om jongeren in de jeugdhulp, die 18 jaar worden, verder te helpen. Dat blijkt uit het rapport van het NJi over de doorlopende zorg aan jongvolwassenen. Iedere jongere die in zorg is moet vóór zijn 18de een toekomstplan hebben.
foto AdobeStock

‘Anticipeer op een tijdige uitvoering van de acties in het toekomstplan voor je cliënt.’ Dat is een van de aanbevelingen van het Nederland Jeugdinstituut in het rapport “Beter in Beeld – Jongvolwassenen na jeugdbescherming en jeugdreclassering”. Nu is zo’n toekomstplan al onderdeel van het actieprogramma “Zorg voor Jeugd” van het kabinet. Het onderzoek van het NJi bevestigt deze aanpak en benadrukt verder de inzet van een vertrouwenspersoon of maatje, vrijwillig of professioneel, bij de zorg aan jongeren die 18 jaar of ouder zijn.


Programma Jeugd: ‘Beter begrijpen waarom het zo mis kan gaan’. Het belang van het kind moet meer centraal komen te staan in de jeugdhulp. De wachtlijsten worden aangepakt en elk uit huis geplaatst kind krijgt een eigen mentor. Met deze en meer acties wil het kabinet de zorg voor kinderen en jeugd verbeteren. Ook door professionals meer ruimte te. Er komt 108 miljoen voor vrij. Lees meer>>


Wachtlijst

Het NJi presenteert aan de hand van het onderzoek een zestal aanbevelingen voor professionals en zorgaanbieders. Behalve het toekomstplan is het ook nodig dat de professional er zorg voor draagt dat de jongere al vóór zijn 18de op de juiste wachtlijst staat als er vervolgzorg nodig is. Verder is het belangrijk dat ouders en een sociaal netwerk betrokken worden in de samenwerking met de jongere. Professionals moeten meer kennis hebben voor de mogelijkheden van verlengde jeugdhulp – na 18 jaar.

Wet zorg en dwang

Eén belangrijke aanbeveling doet het NJi aan overheid en kennisinstellingen: Meer opleiding voor professionals in de jeugdzorg is nodig over de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte ggz. Uit de interviews met professional blijkt namelijk dat veel jeugdwerkers die met jongeren rond 18 jaar werken weinig weten van de nieuwe mogelijkheden voor verplichte zorg en beschermingsmaatregelen. ‘Dit vraagt van het Rijk om afspraken hierover te maken met veldpartijen en kennisinstellingen.’

Verplichte zorg

De vergroting van de kennis over mogelijkheden van verplichte (na-) zorg in de jeugdzorg na 18 jaar is noodzakelijk, concludeert het NJI. ‘Met meer uitgebreide kennis over verplichte zorg kan expliciet de afweging gemaakt worden of verplichte zorg ondersteunend kan zijn en gewenst is’, aldus het rapport.

Wil je meer lezen: je vindt hier het rapport “Beter in Beeld – Jongvolwassenen na jeugdbescherming en jeugdreclassering”>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.