Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer jonge gameverslaafden kicken af

Steeds meer jongeren zoeken behandeling voor hun gameverslaving. In 2013 behandelde Jellinek meer dan 50 jongeren die aan games verslaafd waren. Dat is een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Dat meldde de instelling voor verslavingszorg zondagavond.
Meer jonge gameverslaafden kicken af
Foto: AFP

Ook bij andere klinieken is dat beeld te zien, zo bleek zondag uit een rondgang van de NOS. Van gameverslaving is sprake als iemand meer dan 16 uur in de week speelt en daardoor slechter functioneert.

Digitale wereld

Het zijn vooral tieners, maar ook steeds meer twintigers, en meestal zijn het jongens, aldus Jellinek. Ze leven steeds meer in hun eigen digitale wereldje, de schoolprestaties gaan achteruit en er is vaak ruzie in het gezin. Gameverslaving kan ook fysieke gevolgen hebben, zoals obesitas, diarree of buikpijn. De behandeling van gameverslaving duurt een halfjaar tot 9 maanden.

Smartphone

Volgens Jellinek raken steeds meer jongeren verslaafd doordat games makkelijk beschikbaar zijn via smartphones en tablets. Ouders vinden het daardoor moeilijk om grenzen te stellen en trekken uiteindelijk bij de verslavingszorg aan de bel.

 

Tot nu toe kreeg de spellenindustrie de zwarte Piet voor gameverslaving toegespeeld. Maar nieuw onderzoek maakt daar een einde aan: niet de games zijn de oorzaak van de verslaving maar de psycho-sociale gesteldheid van de verslaafde jongeren. Dat zegt game-onderzoeker Jeroen Lemmens (UvA). Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.