Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer hulp voor slachtoffers mensenhandel’

De juiste opvang en zorg voor minderjarige meisjes die slachtoffer zijn van mensenhandel, ontbreekt in Nederland. Dat stellen de Federatie Opvang en Comensha. De hulporganisaties vragen minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) om een uitbreiding van deze zorg. De minister overlegt 24 maart met de Tweede Kamer over de jeugdzorg.
'Meer hulp voor slachtoffers mensenhandel'

Jaarlijk komen minstens honderd slachtoffers van loverboys in een gesloten inrichting terecht, dankzij een ondertoezichtstelling (OTS). Reden hiervan is dat er voor de meiden geen plaats is in professionele opvangvoorzieningen. ‘Dit is geen plek om slachtoffers op te vangen’, vinden de organisaties. ‘Jeugdzorg moet snel beleid ontwikkelen voor deze kwetsbare groep jongeren.’

Gespecialiseerde zorg
Ineke Smidt, directeur van de Federatie Opvang en Comensha: ‘Een aanpak van mensenhandel mag zich niet alleen richten op de daders. Juist de slachtoffers – en zeker als zij tieners zijn – hebben gespecialiseerde zorg en aandacht nodig. Een persoongerichte aanpak met individuele begeleiding is essentieel bij het verwerken van het verleden om weer met vertrouwen te kijken naar de toekomst.’

Pooier
Er is slechts één opvangvoorziening in Nederland die zich speciaal op deze jonge groep richt. Asja is een opvanghuis voor meiden tot en met 23 jaar die aan hun mensenhandelaar, pooier of loverboy willen ontsnappen. Jaarlijks helpt Asja ongeveer 40 meisjes. Een deel hiervan is minderjarig.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Federatie Opvang/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.