Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer geld voor peuters met taalachterstand

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) wil dat de peuterspeelzaal flink goedkoper wordt voor ouders van kinderen met een taalachterstand. Zij heeft daarvoor 20 miljoen euro uitgetrokken, zegt ze vrijdag in een interview met het Nederlands Dagblad.
Meer geld voor peuters met taalachterstand

De ouderbijdrage komt daardoor op gemiddeld 105 euro per jaar. Nu is dat nog 645 euro. Dijksma wil zo de belangrijkste drempel voor ouders wegnemen om hun kind naar de zogeheten voorschoolse educatie te sturen.

Diverse groep
De maatregel is niet alleen voor allochtone kinderen bedoeld. ‘De groep is heel divers. Je vindt deze kinderen in de Randstad, maar ook in Oost-Groningen of Zuid-Limburg. Twee dingen hebben ze vaak gemeen: het opleidingsniveau van de ouders is laag en thuis is er armoede’, aldus Dijksma.

Toegankelijker
Door de peuterspeelzaal toegankelijker te maken, wil Dijksma taalzwakke kinderen de kans geven hun achterstand in te lopen. ‘Zonder begeleiding komen zij op de basisschool met een achterstand van soms wel twee jaar. Die halen ze later nooit meer in’.

Wel professioneler
De professionaliteit van de peuterspeelzalen, waarvan er veel vooral op vrijwilligers draaien, moet volgens Dijksma wel omhoog. ‘We eisen wel dat er straks per zestien kinderen met een achterstand zeker twee gediplomeerde sociaalpedagogen zijn.’

Link: Peuterspeelzaal goedkoper voor kinderen met taalachterstand

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: ANP/ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.