Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer geld voor palliatieve zorg thuis

De palliatieve zorg kan meer thuis worden georganiseerd. Staatssecretaris Martin van Rijn stelt daar extra geld voor beschikbaar. Hij investeert 51 miljoen euro in verbetering van de zorg in de laatste levensfase.
hospice laatste levensfase
Meer samenwerking tussen huisartsen

Door de zorg aan terminale patiënten thuis te verbeteren, kunnen mensen langer thuis verzorgd worden en daar eventueel sterven. Goede samenwerking tussen huisartsen, hospices, ziekenhuizen en tussen gemeenten is nodig. Dat verwoordt staatssecretaris Van Rijn in de plannen die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Verbeteringen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft voor verbeteringen en ondersteuning van de palliatieve zorg 51 miljoen euro tot 2020 uitgetrokken. Van Rijn vindt niet dat de palliatieve zorg op dit moment slecht is. Hij wil dat deze zorg meer wordt afgestemd op de behoeften van de patiënt zelf. Het zorgaanbod is nu nog te versnipperd en wisselend van kwaliteit, aldus de staatssecretaris.

In 2014 is het Nationaal Programma Palliatieve Zorg geïntroduceerd. De palliatieve zorg krijgt een kwaliteitsimpuls. Lees meer>>

Opleiding

Er moet meer de nadruk komen te liggen op samenwerking in de regio tussen zorgverleners en instanties, vindt Van Rijn. Maar ook in opleidingen van professionals moet palliatieve zorg opgenomen worden. Van Rijn wil verder dat onderzoek en informatie over de zorg in de laatste levensfase wordt uitgebreid bij kenniscentra.

Uitgangspunten van het kabinet voor palliatieve zorg:

  • Kwaliteit van leven en waardig sterven staan centraal. De behoeften van patiënten en naasten spelen een belangrijke rol. Ook rouwzorg hoort hierbij.
  • Er is ondersteuning en aandacht voor lichamelijke, psychische, sociale en spirituele aspecten. Daarnaast hebben patiënten zo veel mogelijk zelf de regie over de laatste fase van hun leven.
  • Zorgverleners moeten palliatieve zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt organiseren.
  • Er is extra aandacht voor mantelzorgers.
  • Palliatieve zorg is onderdeel van de reguliere zorgverlening.

Subsidie

De Rijksoverheid geeft subsidies aan organisaties voor vrijwillige palliatieve zorg en netwerken palliatieve zorg. De subsidies worden ingezet om de inzet, opleiding en coördinatie van vrijwilligers in de palliatieve zorg te stimuleren. Dit is geregeld in de Regeling palliatieve terminale zorg. Let op: deze regeling geldt tot 1 januari 2017. Meer info vind je op de website van het ministerie van VWS>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.