Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer en sneller jeugdzorg verleend in 2008

Ruim 70.000 kinderen maakten in 2008 gebruik van jeugd- en opvoedhulp. Dat is 7 procent meer dan in het jaar daarvoor. Of dat juist goed of slecht is, blijft een moeilijk te beantwoorden vraag, stelt Jan-Dirk Sprokkereef van de MOgroep.
Meer en sneller jeugdzorg verleend in 2008

Door Alexandra Sweers – De brancheorganisatie rapporteerde maandag de jaarcijfers van de sector jeugdzorg. Kinderen maakten in 2008 ruim 95.000 keer gebruik van vrijwillige zorg als dagbehandeling en pleegzorg, maar ook gedwongen maatregelen als jeugdbescherming en jeugdreclassering. Gaat het slechter met kinderen in Nederland of is de hulpverlening adequater geworden?

Jan-Dik Sprokkereef is bestuurslid van de MOgroep Jeugdzorg. Hij vindt het moeilijk om vast te stellen of het nu slechter gaat met kinderen, of dat de hulp beter aansluit. ‘Het is natuurlijk goed om problemen vast te stellen bij kinderen en vervolgens actie te ondernemen. Maar het is ook heel jammer dat deze problemen ontstaan en niet in de eerste lijn kunnen worden opgelost.’ De groei van het aantal kinderen dat hulp nodig heeft, is een maatschappelijk fenomeen, stelt het bestuurslid.

Slecht nieuws
Bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s) was het aantal meldingen 5 hoger dan in 2007. ‘De maatschappelijke aanvaarding van kindermishandeling is afgenomen. Dat is eigenlijk goed nieuws bij slecht nieuws’, zegt het bestuurslid. Dit jaar wordt het volgens Sprokkereef weer spannend wat het aantal meldingen gaat doen. Het ministerie startte onlangs een grote publiekscampagne over het herkennen van mishandeling.

Onterecht
Tegelijkertijd daalde het aantal onderzoeken dat is ingesteld naar mishandeling met 5 procent. Wordt er meer ‘onterecht’ gemeld? Sprokkereef: ‘Dat blijkt niet uit de cijfers. De Bureaus Jeugdzorg krijgen nu echt vorm, de samenwerking versterkt. Een onderzoek is ook niet de enige manier. Soms kunnen problemen nog voordat er een echt onderzoek aan te pas komt worden aangepakt.’

Sneller
Kinderen werden in 2008 ook sneller geholpen. Bureaus Jeugdzorg stelden in ruim twaalf weken vast welke zorg nodig was. In 2007 was dat nog zestien weken. Sprokkereef: ‘De processen verlopen sneller, waardoor de doorlooptijden korter zijn.’ De gemiddelde duur van een behandeling daalde met een maand. Volgens het bestuurslid is dat te danken aan verbeterde methodieken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hieraanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.