Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meer dan vier alcoholpoli’s voor jongeren’

Maar vier alcoholpoli’s in Nederland? Bij Tactus in Enschede fronsten ze even de wenkbrauwen toen ze dit in de krant zagen staan, zo meldt de organisatie voor verslavingszorg. Twente telt inmiddels al drie alcoholpoli’s voor jonge drankmisbruikers.
'Meer dan vier alcoholpoli's voor jongeren'

Het verschil met de aanpak die de Leidse kinderarts Nico van der Lely voorstelt in de Volkskrant is dat de poli’s in Twente – en ook in het Overijsselse Deventer en Hardenberg – niet gekoppeld zijn aan een ziekenhuis. In Almelo, Hengelo en Enschede krijgen jeugdige comazuipers die in het ziekenhuis belanden een uitnodiging van Tactus.

Impact
Uit onderzoeken blijkt dat jongeren veel meer drinken dan de ouders denken en op een veel jongere leeftijd dan vroeger. Hulpverleners van Tactus gaan bij de jongere en de ouders op bezoek. Dat heeft voor de ouders een enorme impact, aldus de organisatie.

Makkelijk
In 2009 kwamen in Twente 26 jongeren in contact met de alcoholpoli, vorig jaar waren er dat al 36. De organisatie verwacht dat de stijging dit jaar doorzet. Voor een deel komt dat omdat de gevallen beter geregistreerd worden, maar tegelijk is het nog steeds relatief makkelijk voor jongeren om aan alcohol te komen.

Succes
Van der Lely stelt in de krant dat de succes van de alcoholpoli’s te maken heeft met de betrokkenheid van de ouders. Van de kinderen onder de 16 die opgenomen zijn geweest, is 60 procent na zes maanden helemaal gestopt met drinken. Ruim 80 procent van de jongeren doet na de alcoholpoli niet meer aan het zogenoemde bingedrinken (meer dan vijf glazen per keer). Een half jaar na opname hanteerde 80 procent van de ouders thuis duidelijke regels om alcoholmisbruik tegen te gaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Tactus/Volkskrant/Foto: ANP/Rick Nederstigt

1 REACTIE

  1. Heel goed initiatief! Zeker de betrokkenheid van de ouders. Die zou wat ons betreft nog verder mogen gaan. Laat ouders niet alleen duidelijk regels stellen maar zelf het goede voorbeeld geven. Dat betekent dus ”dat glaasje wijn bij het eten” laten staan, niet meer dagelijks drinken, liefst een tijd stoppen. Voor heel veel mensen zal dat niet zo eenvoudig zijn, alcohol is immers zo verweven met alles wat we doen. Wij zien in ons werk bij De Helderheid dagelijks wat alcohol doet in gezinnen en hoe lastig stoppen kan zijn. Het begin is er, nu de volwassenen nog, Marian Dekker, http://www.helderheid.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.