Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bevoegdheden voor inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft meer bevoegdheden gekregen. Vanaf nu kan de IGZ voor meer overtredingen bestuurlijke boetes of een last onder dwangsom opleggen aan zorgaanbieders. Ook verruimt het inzagerecht – in patiëntendossiers – en moet particuliere verpleeg- en verzorgingshuizen zich registreren.
Meer bevoegdheden voor inspectie

Volgens de woordvoerder van de inspectie was er een behoefte aan een ‘extra instrument’. De inspectie had al een palet aan milde tot stevige maatregelen. ‘Sinds juli 2007 konden we boetes geven voor het overtreden van de Geneesmiddelenwet. Nu kan dat ook voor negen andere wetten, zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie.’

Wet Bopz
In de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (WUBHV) staat voor welke overtredingen een boete kan worden opgelegd. ‘De inspectie zal zich uit praktisch overwegingen eerst richten op een aantal overtredingen’, laat de woordvoerder weten.’ Voorbeelden zijn het niet melden van een calamiteit (Kwaliteitswet zorginstellingen), het niet overleggen van de juiste documenten bij verzet tegen een opname (Wet Bopz) en het ten onrechte voeren van een titel (Wet BIG).

Simpel
‘Het is niet zo dat de inspectie nu heel snel een boete kan opleggen’, zegt de woordvoerder. ‘Dat gaat niet zo simpel. De organisatie krijgt eerst de tijd om te verbeteren en kan ook aangeven als ze het niet eens is met het oordeel van de inspectie.’

Dossier
Andere onderdelen van de WUBHV zijn de registratieplicht en het inzagerecht. Privé-klinieken en particuliere verpleeg- en verzorgingshuizen moeten zich registreren. Dat maakt het voor de IGZ makkelijker om toezicht te houden. Met het inzagerecht mag de inspectie in bepaalde gevallen medische dossiers van patiënten inzien zonder dat daarvoor eerst toestemming hoeft te worden gevraagd aan de patiënt. Dit mag alleen als dat noodzakelijk is en er geen alternatieven zijn om de benodigde informatie te verkrijgen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.