Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ADHD, ook bij meisjes

Sinds 2003 krijgen ieder jaar meer kinderen de diagnose ADHD. Vooral jongens, maar ook meer meisjes. Dat blijkt uit het onderzoek 'Huisartsenzorg in cijfers: stijging behandeling ADHD bij kinderen' van NIVEL.
Meer ADHD

Jongens krijgen veel vaker de diagnose ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) dan meisjes, maar bij zowel jongens als meisjes is de diagnose de laatste jaren vaker gesteld.

Opvallend
NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk noemt de stijging van ADHD bij meisjes opvallend. ‘Dat zie je ook in de medicatie. Het aantal meisjes met ADHD-medicatie stijgt gemiddeld per jaar met 25,5 procent en jongens met 14,1 procent. Door het veel grotere aantal jongens met ADHD blijft het absolute aantal jongens sterker stijgen.’

Meer tabletjes
Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat in 2007 34 procent meer ADHD-medicatie is voorgeschreven dan in 2006. Voor de behandeling van ADHD kwam een nieuwe generieke varianten van methylfenidaat (Ritalin), een medicijn in tabletvorm die eens per dag kan worden ingenomen, en het nieuwe geneesmiddel atomoxetine.

Diagnose
Ook keken de onderzoekers op grond van welke diagnoses kinderen medicatie kregen voorgeschreven. Behandeling met ADHD-medicatie is meestal gebaseerd op de diagnose ADHD (69,1 procent), en aanzienlijk minder op ‘andere zorgen om het gedrag van het kind’ (12,4 procent) en ‘concentratiestoornissen’ (3,6 procent).

Informatie huisartsen
De onderzoekers gebruikten de gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). De gegevens komen uit de periode 2002-2007 en zijn afkomstig uit 38 tot 60 huisartsenpraktijken, waar tussen de 17402 en 30899 kinderen van 6 tot 15 jaar waren ingeschreven. LINH telt in totaal 89 geautomatiseerde huisartspraktijken met 340.000 patiënten. Het gebruikt gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddel-voorschriften en verwijzingen.

Link: Huisartsenzorg in cijfers: stijging behandeling ADHD bij kinderen. Huisarts en Wetenschap 51, 2008

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief.
Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.