Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marokko in actie tegen korting uitkeringen

Marokko probeert samen met andere landen Nederland te bewegen kortingen op uitkeringen van gerechtigden in het buitenland terug te draaien. Marokkaanse media meldden dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Saad Dine al-Otmani, heeft beklemtoond dat Marokko samen met andere landen, vooral Egypte, Tunesië en Turkije, het Nederlandse beleid aanvecht. Daar wordt ook juridische advies voor ingewonnen bij onder meer de Internationale Organisatie voor de Arbeid (ILO) in Genève.
Mannen maken de auto gereed om naar Marokko te vertrekken.
Mannen maken de auto gereed om naar Marokko te vertrekken. - Foto: Robin Utrecht

Nederland besloot afgelopen jaar uitkeringen aan mensen die buiten de EU wonen, sterk te verminderen en zelfs af te schaffen in 2014. Daarvoor is de wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid in het leven geroepen die met ingang van 1 januari 2013 uitkeringen voor kinderen, wegens arbeidsongeschiktheid of aan nabestaanden rigoureus beperkt. De ontvangers hebben premie voor de uitkeringen betaald en sommigen zijn naar bijvoorbeeld Marokko teruggegaan met de verzekering dat de uitkering wordt gehandhaafd.

Standpunt

In sommige Marokkaanse media wordt de regering in Rabat verweten geen duidelijk standpunt te laten horen, maar volgens al-Otmani is ze er druk mee bezig. Het dossier wordt op de voet gevolgd en iedere week overleggen medewerkers van zijn ministerie met mensen van de ministeries die gaan over de Marokkanen in het buitenland en die belast zijn met de sociale zekerheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.