Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marokkaanse voorlichting tegen drugsrunners

De Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam verwerpt de drugsactiviteiten van jonge drugsrunners uit hun gemeenschap. Een serie voorlichtingsbijeenkomsten door heel Rotterdam moeten Marokkaanse ouders meer bewust maken van de gevolgen als hun kinderen in de drugswereld terechtkomen.
Marokkaanse voorlichting tegen drugsrunners

Dit zei Jhamal Farissi donderdag namens acht Marokkaanse organisaties in Delfshaven in een reactie op de oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes was gisteren bij zijn collega om daar onder meer de problemen met drugsrunners uit Rotterdam te bespreken.

Theo van Gogh
Aboutaleb sprak in ferme bewoordingen over de verantwoordelijkheid die de Marokkaanse gemeenschap niet neemt maar wel moet nemen. Hij kreeg daar eerder veel lof over toen hij na de moord op Theo van Gogh in scherpe bewoordingen de Marokkaanse gemeenschap aansprak op haar verantwoordelijkheid. Deze keer zei hij: ‘De gemeenschap heeft het gif zelf gezaaid, dan moet die nu ook maar voor het tegengif zorgen.’

Goedwillende Marokkanen
Farissi erkent dat de gemeenschap last heeft van drugsrunners omdat het fenomeen zijn uitstraling heeft op de goedwillende Marokkanen. ‘Het zorgt voor negativiteit, terwijl er juist zo veel positiefs gebeurt’, aldus Farissi, die ook bestuurslid is bij de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Rijnmond (SMOR).

Voorlichtingscampagne
Bijna 30 Marokkaanse organisaties in Rotterdam gaan met behulp van de gemeente een voorlichtingscampagne opzetten. ‘Ouders zijn zich vaak niet bewust van de consequenties als hun kinderen in drugs handelen. Daar willen we ze op wijzen. Ouders moeten zich meer afvragen wat hun kind op straat uitspookt.’

Dure auto’s
‘Verdachte Marokkanen’ op straat aanspreken in hun vaak dure auto’s, ligt volgens Farissi moeilijk in de gemeenschap. ‘Je kunt hoogstens vermoeden dat ze crimineel zijn.’ Volgens Aboutaleb weet de gemeenschap wel degelijk om welke jongens het gaat. En die moeten hard worden aangesproken op hun activiteiten, vindt hij.

Bron: ANP / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.