Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marokkaans jongerenwerk Amsterdam blaast fusie op

Het Marokkaanse jongerenwerk in Amsterdam maakt zich los van het Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam (SJA). Het SJA vindt dat de Marokkaanse organisatie Argan voor de eigen achterban kiest en daarmee in strijd is met de doelstellingen van het jongerenwerk.
Marokkaans jongerenwerk Amsterdam blaast fusie op

‘Na een hoogopgelopen conflict kunnen beide organisaties niet meer door een deur,’ aldus de website van Binnenlands Bestuur. Volgens Johan Andrée, directeur van SJA, willen de Marokkanen zich terugtrekken op hun eigen terrein, terwijl het SJA zich wil richten op álle jongeren in de hoofdstad. De Marokkaanse organisatie ziet dat anders, zij noemen zichzelf liever een Amsterdams jongerencentrum met belangstelling voor kansarme jongeren, die in de praktijk vaak van Marokkaanse afkomst zijn.

Status aparte
Argan is eind jaren negentig gefuseerd met het Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam (SJA). Vanaf het begin was de samenwerking volgens directeur Andrée al lastig. Argan zou volgens hem altijd een status aparte willen omdat ze anders de Marokkaanse jongeren niet konden bereiken. Volgens de gemeente doet Argan niet alleen Marokkaans jongerenwerk. Ook andere jongeren worden benaderd, maar wel vanuit de Marokkaanse identiteit, aldus een beleidsadviseur van de dienst Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente.

Lastig
Amsterdamse gemeenteraad zag door alle conflicten geen andere weg meer dan splitsing. Eind 2009 liepen de zaken zo hoog op dat organisatie-adviesbureau werd ingeschakeld. Het blijkt dat de medewerkers vinden dat de werkwijze binnen Argan sterk verschilt van de cultuur en werkwijze in de rest van de organisatie. Volgens de SJA-directie is Argan lastig aan te sturen.

De gemeenteraad heeft eind 2010 besloten de subsidie af te bouwen. Nu Argan zicht terugtrekt komt het bestaansrecht van SJA als koepel voor jongerenwerk op de tocht te staan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Binnenlands Bestuur

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.